ΚΟΣΜΟΣ

Φωτογραφία γροθιά στο στομάχι από τη Γάζα - Γιατροί εκλιπαρούν για βοήθεια ανάμεσα σε νεκρά παιδιά

Eικόνες φρίκης από τη φλεγόμενη Γάζα
Eικόνες φρίκης από τη φλεγόμενη Γάζα
Α.Ρ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατροί μιλούν περικυκλωμένοι από νεκρά παιδιά σε νοσοκομείο της Γάζας, σε μία φωτογραφία που συμπυκνώνει τη φρίκη του πολέμου.

Τρομοκρατημένοι γιατροί στέκονται ανάμεσα σε μια «θάλασσα» παιδιών που σκοτώθηκαν μετά από μια τεράστια έκρηξη που έπληξε νοσοκομείο στη Γάζα με φόβους ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι είναι νεκροί και δεκάδες άλλοι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, γράφει η Daily Mail

Η τεράστια έκρηξη στο Νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας το βράδυ της Τρίτης, ενώ χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία και τη στέγαση χιλιάδων αμάχων εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η καταστροφική βολίδα πυροδότησε ένα «παιχνίδι» ευθυνών μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις πέρα από τα σύνορα για την καταστροφή και να αρνούνται με μανία ότι ήταν δικό τους λάθος.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι η αιματηρή έκρηξη προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), ενώ αξιωματούχοι στο Ισραήλ επιμένουν ότι ήταν το αποτέλεσμα μιας «αποτυχημένης» ρουκέτας που εκτόξευσε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Η τελευταία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «εντελώς ανακριβείς» και κατηγόρησε τον Ισραηλινό Στρατό ότι «προσπάθησε να καλύψει το φρικιαστικό έγκλημα και τη σφαγή εναντίον αμάχων».

Ανατριχιαστικό βίντεο που τραβήχτηκε από το νοσοκομείο, το οποίο φιλοξενούσε περίπου 6.000 Παλαιστίνιους και χρηματοδοτείται από την Αγγλικανική Εκκλησία, δείχνει τη φωτιά να τυλίγει το κτήριο και δεκάδες πτώματα σκορπισμένα στο έδαφος, πολλά από τα οποία είναι μικρά παιδιά.

Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν εσπευσμένα περίπου 350 θύματα από την έκρηξη στο al-Ahli στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, al-Shifa, το οποίο έχει ήδη κατακλυστεί από τραυματίες από άλλα χτυπήματα, δήλωσε ο διευθυντής του, Moχάμεντ αμπού Σέλμια.

«Στριμώχνουμε πέντε κρεβάτια σε ένα μικρό δωμάτιο. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, χρειαζόμαστε φάρμακα, χρειαζόμαστε κρεβάτια, χρειαζόμαστε τα πάντα», είπε, προειδοποιώντας ότι η παροχή καυσίμου για τις γεννήτριες του νοσοκομείου θα εξαντληθεί σήμερα Τετάρτη. «Πιστεύω ότι ο ιατρικός τομέας της Γάζας θα καταρρεύσει μέσα σε λίγες ώρες».

Ο Μπάιντεν λέει ότι είναι «εξοργισμένος» και «λυπημένος» από την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας που άφησε τουλάχιστον 500 νεκρούς καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εργάζονται για να καθορίσουν ποιος ήταν υπεύθυνος

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο al-Shifa, οι γιατροί στάθηκαν σε μια θάλασσα νεκρών παιδιών που είχαν μεταφερθεί από το πληγωμένο νοσοκομείο, κρατώντας μερικά από τα πρόσωπά τους στις κάμερες για να δείξουν τη φρίκη. Αμέσως μετά η Χαμάς αποκάλεσε την καταστροφή «φρικιαστική σφαγή» και «έγκλημα γενοκτονίας», επιρρίπτοντας την ευθύνη στο Ισραήλ.

Ο Βρετανός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης που διευθύνει το νοσοκομείο, Ρίτσαρντ Σιούελ, δήλωσε: «Καταστροφή: το νοσοκομείο μας, το νοσοκομείο Ahli Arab δέχτηκε ένα άμεσο χτύπημα από ισραηλινό πύραυλο. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν. Πρόκειται για σκόπιμη δολοφονία ευάλωτων πολιτών. Οι βόμβες πρέπει να σταματήσουν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πιθανή δικαιολογία για αυτό»

Ισχυρίστηκε ότι η επίθεση σκότωσε ως επί το πλείστον ανθρώπους που ήταν άστεγοι αφού οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα σπίτια τους, με τους νεκρούς να περιλαμβάνουν ασθενείς, γυναίκες και παιδιά. Ο Iζατ ελ Ρεσίκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, είπε: «Υπάρχουν δεκάδες τεμαχισμένα και θρυμματισμένα σώματα, λουτρά αίματος».

Ο ισραηλινός στρατός απέδωσε την έκρηξη στην Ισλαμική Τζιχάντ, μια μικρότερη, πιο ριζοσπαστική παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που συχνά συνεργάζεται με τη Χαμάς στον κοινό τους αγώνα εναντίον του Ισραήλ. Ο στρατός, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι «ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Αχλί στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε».«Οι πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι η Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα».

Το περιστατικό αύξησε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή, με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στο Λίβανο να ζητά «μια ημέρα άνευ προηγουμένου οργής» κατά του Ισραήλ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος για «εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι εξέδωσε δήλωση την Τρίτη, λέγοντας ότι «καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τον βομβαρδισμό του Ισραήλ» σε νοσοκομείο στη Γάζα και τον αποκάλεσε «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».