ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ: Ερευνητική ομάδα για το νοσοκομείο - «Δεν πρόκειται για αεροπορική επιδρομή»

Πόλεμος Ισραήλ: Ερευνητική ομάδα για το νοσοκομείο - «Δεν πρόκειται για αεροπορική επιδρομή»

Αναλυτές προσπαθούν να φτάσουν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για το πολύνεκρο χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Άχλι Αράμπ στη Λωρίδα της Γάζας που σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους την Τρίτη (17/10) το βράδυ, έχει πυροδοτήσει ένα παιχνίδι ευθυνών μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και των συμμάχων τους. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης, ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι προκλήθηκε από μια αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ.

O ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ξεκίνησε να αναλύει δεδομένα από την περιοχή της έκρηξης. Μετά από ανάλυση υλικού και εικόνων, η ομάδα εντόπισε έναν κρατήρα στο σημείο αυτό.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο κρατήρας αποτελεί σημαντική πληροφορία σχετικά με την επίθεση», γράφει η ομάδα στον ιστότοπο.

Ένα βίντεο, που τραβήχτηκε μετά την έκρηξη και δημοσιεύτηκε στο Instagram την Τετάρτη (18/10), δείχνει όντως έναν κρατήρα, ο οποίος βρίσκεται στις συντεταγμένες 31.504890, 34.461640.

Άλλες εικόνες από τον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου δείχνουν οχήματα που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές. Τα βαθουλώματα στο έδαφος συνάδουν με την έκρηξη πυρομαχικών στο σημείο αυτό.

Όπως σημειώνει ο Μαρκ Γκαρλάσκο, στρατιωτικός σύμβουλος της ομάδας προστασίας των πολιτών της PAX for Peace, σύμφωνα με τα δεδομένα από το σημείο της έκρηξης, δεν φαίνεται να πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιούνται συνήθως στα Κοινά Πυρομαχικά Άμεσης Επίθεσης (JDAM).

«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι δεν πρόκειται για αεροπορική επιδρομή», δήλωσε ο Γκαρλάσκο στο NPR.

Οι ισραηλινές βόμβες συνήθως αφήνουν κρατήρες μεγέθους τριών έως δέκα μέτρων και είναι σχεδιασμένες να δημιουργούν ένα μεγάλο ωστικό κύμα που εκτοξεύει θραύσματα σε μεγάλη έκταση, σημείωσε

Τι δείχνει η αρχική ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Bellingcat για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζας
(Bellingcat)

Η ομάδα γεωεντόπισε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Telegram νωρίς την Τετάρτη (18/10), το οποίο τραβήχτηκε στην ίδια περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η περιοχή βρίσκεται στις συντεταγμένες: 31.50503, 34.46167.

Σε βίντεο που καταγράφηκε στην περιοχή κοντά στον κρατήρα διακρίνονται ράντζα, κουβέρτες και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Αυτά τα δύο βίντεο αποδεικνύουν πως στο σημείο αυτό, τη στιγμή της έκρηξης, βρίσκονταν άνθρωποι που ξεκουράζονταν ή κοιμόντουσαν.

Τι δείχνει η αρχική ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Bellingcat για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζας
(Google Earth Pro/Maxar)

Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος των Δυνάμεων Άμυνας (IDF) του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι αναφέρθηκε στην έκρηξη και εξήγησε γιατί πιστεύουν πως προήλθε από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας. Δήλωσε επίσης ότι «δεν έχουν εντοπιστεί κρατήρες» στο συγκεκριμένο σημείο.

Τι δείχνει η αρχική ανάλυση της ερευνητικής ομάδας Bellingcat για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζας
(Bellingcat)

Μία από τις εικόνες που έδειξε ο Χαγκάρι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, δείχνει έναν κρατήρα που φαίνεται και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram.

Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε αίτημα του Bellingcat για σχολιασμό.

Πηγή: ertnews.gr