πολεμος Ισραήλ
Ξανά θεατές σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές σε κεντρικά σημεία της Ευρώπης
Πηγή: AP
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη - Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα

Οι πόλεις στην καρδιά της Ευρώπης δέχονται τρομοκρατικά χτυπήματα, επιθέσεις και απειλές από εξτρεμιστές μουσουλμάνους λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Οι μαύρες ημέρες στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου επιστρέφουν και ένας νέος συναγερμός σημαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άραγε η Ελλάδα κινδυνεύει από τις φανατικά ισλαμιστικές οργανώσεις; Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, αναλύει στο Newsbomb.gr τις νέες επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Γαλλία και πόσο ο πόλεμος θα φέρει νέα απρόβλεπτα χτυπήματα στη Δύση.

Η Ευρώπη πάντα ήταν στόχος των τρομοκρατικών ενεργειών από ομάδες του εξτρεμιστικού Ισλάμ, είτε λεγόταν ISIS, είτε Αλ Κάιντα, είτε πλέον Χαμάς. Μεγάλες πόλεις κεντρικών χωρών αποτελούν τους κύριους στόχους φανατικών μουσουλμάνων, οι οποίοι σκοτώνουν στο «όνομα του Αλλάχ» χωρίς να έχουν συγκεκριμένο στόχο αλλά μεγάλες ομάδες ανθρώπων.

Και εκεί που είχαν ηρεμήσει τα πράγματα, με την Ευρώπη να είναι μόνιμα πια σε επιφυλακή, ήρθε ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Ισραήλ και αυτό της γύρισε μπούμερανγκ, με τους φανατικούς μουσουλμάνους να απειλούν με νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στις δυτικές χώρες για όσο οι Ισραηλινοί θα βομβαρδίζουν την Παλαιστίνη.

Τα λόγια έγιναν πράξη και είμαστε θεατές σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές σε κεντρικά σημεία της Ευρώπης, με τη Γαλλία και το Βέλγιο να δέχονται σφοδρά χτυπήματα στην καρδιά των πόλεών τους. Στις Βρυξέλλες υπήρξε αιματοχυσία, στο Παρίσι μουσεία έκλεισαν και έξι αεροδρόμια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Στην Ευρώπη ήχησε ξανά συναγερμός.

BELGIUM-SHOOTING.jpg
Λίγα λουlούδια στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Δευτέρας 16 Οκτωβρίου.AP

Φόβος επικρατεί και στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να στέκεται υπέρ του Ισραήλ. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης, αλλοδαπός συριακής καταγωγής μπήκε με μαχαίρι σε ναό στην Αθήνα φωνάζοντας «Αλλάχου Ακμπάρ».

Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στο Newsbomb.gr και εξήγησε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους εξτρεμιστές μουσουλμάνους και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς ξεκίνησαν οι επιθέσεις στην Ευρώπη – Οι ομάδες του εξτρεμιστικού Ισλάμ βάζουν στόχο τη Δύση

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Συρίγο: «Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80, αρχές δεκαετίας του ’90, το παλαιστινιακό κράτος αποτελούσε ένα απελευθερωτικό ζήτημα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μπήκε ο παράγοντας ισλάμ. Οπότε το θέμα της Παλαιστίνης, της Ιερουσαλήμ γίνεται σύμβολο για το εξτρεμιστικό Ισλάμ που πολεμάει τη Δύση. Αυτό μπορεί να έχει πολλές ονομασίες πλέον. Το σύνηθες είναι το ISIS, παλιά ήταν η Αλ Κάιντα, τώρα μπορεί να είναι η Χαμάς. Το σταθερό σημείο είναι στο όνομα του συμβόλου της Παλαιστίνης. Ο ισλαμοφοβισμός επιτίθεται σε δυτικούς στόχους».

Θα υπάρξουν άλλα χτυπήματα στην Ευρώπη λόγω του πολέμου;

«Στο όνομα της Χαμάς, μπορεί να υπάρξουν κι άλλα χτυπήματα», αναφέρει ο κύριος Συρίγος. Σχετίζεται ο πόλεμος με τις επιθέσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη γιατί είναι σύμβολο ανάμεσα στο Ισλάμ και τη Δύση.

Είναι η Ελλάδα στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων;

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος, μπορεί να κινδυνεύσει και η Ελλάδα ως μεσαία Ευρωπαϊκή χώρα. Υπάρχει ένας αριθμός μουσουλμάνων, όχι μεγάλος αλλά ικανοποιητικός, ενώ υπάρχουν και δίκτυα από το παρελθόν.

Ωστόσο, συνήθως οι ομάδες αυτές επιλέγουν περιπτώσεις όπως οι Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο. Έχει να κάνει με μεγάλες πρωτεύουσες που ο συμβολισμός έχει για εκείνους μεγάλο νόημα.

Το τείχος προστασίας της Ευρώπης απέναντι στις τρομοκρατικές ενέργειες

Σύμφωνα με τον καθηγητή, χρειάζεται η Ευρώπη και δη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκονται σε μια διαρκή εγρήγορση. Οι επιθέσεις αυτές μεταφράζονται και ως το φαινόμενο των μοναχικών λύκων. Δεν πρόκειται για οργανωμένα χτυπήματα, μπορεί να γίνει και από κάποιον τρελό. Είναι απρόβλεπτες κινήσεις…

Τέλος ο κύριος Συρίγος σημειώνει ότι τα ίδια τα κράτη – μέλη θα πρέπει να φυλάνε τα σύνορα, τις πρωτεύουσες, τα κεντρικά σημεία σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες.

Ισλαμική τρομοκρατία στην Ελλάδα: Φόβοι ότι το «τέρας» ξυπνά από τη χειμερία νάρκη

Την περασμένη άνοιξη, το Newsbomb.gr με στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση γύρω από το σοκαριστικό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο, είχε πραγματοποιήσει ρεπορτάζ με συνεντεύξεις ειδικών, ερευνητών, αλλά και μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, προκειμένου να παρουσιαστεί η διάσταση του ζητήματος, με αφορμή τη σύλληψη, όπως λένε οι Αρχές, των εν δυνάμει τρομοκρατών που αν πετύχαιναν τον σκοπό τους, τώρα θα είχαμε όλοι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση, σε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα για όλους μας.



Διαβάστε επίσης

Φοβούνται χτύπημα ισλαμιστών από τη Βουλή μέχρι την Ακρόπολη και το Μετρό - Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα – Από τι θα εξαρτηθούν

Ανάλυση CNN: Τι έχει συμβεί στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς ως τώρα – Χάρτες και γραφήματα

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ