ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα – Από τι θα εξαρτηθούν

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα – Από τι θα εξαρτηθούν

Πόλεμος ΙσραήλΑνησυχία προκαλεί, όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην Ελλάδα, η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ έχουν αφήσει το στίγμα τους, καθώς όπως καταγράφουν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 54,9% το 2022, φτάνοντας τα 850 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές πετρελαιοειδών και διαφόρων βιομηχανικών προϊόντων.

Παράλληλα, εισαγωγές από το Ισραήλ κατέγραψαν το 2022, αύξηση που αγγίζει το 33%. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου κατέγραψε επίσης αύξηση 45,8%, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα διατήρησε το εμπορικό πλεόνασμα έναντι του Ισραήλ.

Οι επιπτώσεις

Πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, JP Morgan και Goldman Sachs κρούουν των κώδωνα του κινδύνου καθώς είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα, ακόμα και για τον τελευταίο δανειολήπτη.

Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθούν από την διάρκεια αλλά και την έκταση της σύγκρουσης, καθώς είναι πάντα υπαρκτός ο κίνδυνος να γενικευτεί η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Σε περίπτωση που η σύγκρουση έχει διάρκεια, τότε είναι πιθανό να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς το Ισραήλ, ενώ θα επηρεαστούν και οι επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών που δημιουργήσει ισχυρό αποτύπωμα στην περιοχή.

Τέλος, ανησυχία επικρατεί και στον τουριστικό κλάδο με πολλές ακυρώσεις σε ξενοδοχεία να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους από σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχει ο φόβος ότι θα επηρεαστεί και ο κλάδος της κρουαζιέρας.