ΚΟΣΜΟΣ

Adelaide Hall: Ποια ήταν η σπουδαία τραγουδίστρια της τζαζ που τιμά σήμερα η Google

Adelaide Hall: Ποια ήταν η σπουδαία τραγουδίστρια της τζαζ που τιμά σήμερα η Google
Adelaide Hall

Την πιο επιδραστική καλλιτέχνιδα στον κόσμο τιμά σήμερα η Google - Ποια ήταν η Adelaide Hall

Την εμβληματική προσωπικότητα της Adelaide Hall, την καλλιτέχνιδα και τραγουδίστρια της τζαζ, τιμά σήμερα η Google αφιερώνοντας το σημερινό της Doodle στη συμπλήρωση 122 ετών από τη γέννησή της.

Η Adelaide Hall γεννήθηκε στις ΗΠΑ αλλά έζησε στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μια από τις πρώτες τραγουδίστριες της τζαζ στον κόσμο και σημαντική μορφή της Αναγέννησης του Χάρλεμ.

Η Adelaide Hall θεωρείται, και όχι άδικα, η δημιουργός του φωνητικού στιλ του σκατ (scat) στη διάρκεια της μουσικής Αναγέννησης του Χάρλεμ την δεκαετία του 1920.

Η ίδια είχε μια επιτυχημένη καριέρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια.

Συγκεκριμένα γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η ενασχόληση της με τη μουσική ξεκίνησε από νεαρή ηλικία καθώς μάθαινε πιάνο μαζί με την αδελφή της, με την προτροπή των γονιών της.

Μετά τον τραγικό θάνατο του πατέρα και της αδελφής της, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συντηρήσει τον εαυτό της και τη μητέρα της.

Ξεκίνησε την καριέρα της το 1921 με την συμμετοχή της στο «Shuffle Along», ένα δημοφιλές μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ αποκλειστικά με μαύρους συντελεστές, που βοήθησε στην δημιουργία της αφροαμερικάνικης σόου μπίζνες, ενώ το 1925 ξεκίνησε μια μεγάλη ευρωπαϊκή περιοδεία με τον μουσικοθεατρικό θίασο Chocolate Kiddies.

Η μεγάλη στιγμή της καριέρας της ήρθε το 1927, όταν τραγούδησε μια μελωδία του Ντιούκ Έλινγκτον στο στιλ του σκατ, που είναι η μίμηση των μουσικών οργάνων με την φωνή.

Η καριέρα της Adelaide Hall κράτησε συνολικά οκτώ δεκαετίες και μέχρι σήμερα (2023) κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για την πιο επιδραστική καλλιτέχνιδα στον κόσμο, καθώς τα τραγούδια της συνεχίζουν να συγκινούν τους ακροατές με κάθε νότα και στίχο και η κληρονομιά της ζει στις καρδιές πολλών.