ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισραηλινή γιαγιά που απελευθέρωσε η Χαμάς βοηθούσε άρρωστους Παλαιστίνιους - Οι πρώτες φωτογραφίες

Συγκινεί η γιαγιά από το Ισραήλ που απελευθερώθηκε
Συγκινεί η γιαγιά από το Ισραήλ που απελευθερώθηκε

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η Χαμάς προχώρησε χθες Δευτέρα (23/10) στην απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων, για «ανθρωπιστικούς λόγους», όπως είπε. Και οι δύο θα κάνουν τα πάντα για να απελευθερωθούν όλοι οι υπόλοιποι. Η ιστορία της 85χρονης Γιοχεβέντ κάνει τον γύρο του κόσμου και συγκινεί

Η 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και η 85χρονη Γιοχεβέντ Λέφσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ αφέθηκαν ελεύθερες, οι σύζυγοί τους όμως παραμένουν ακόμη σε ομηρία. Η Γιοχεβέντ είναι μια ακτιβίστρια ειρήνης που μαζί με τον σύζυγό της βοηθούσαν άρρωστους Παλαιστίνιους στη Γάζα να πάνε στο νοσοκομείο εδώ και χρόνια, είπε ο εγγονός της στο Reuters.

Η ίδια και ο 83χρονος σύζυγός της, Οντέντ απήχθησαν από το σπίτι τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αργά τη Δευτέρα. Ο συζυγός της παρέμεινε αιχμάλωτος, πρόσθεσε. «Είναι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβιστές της ειρήνης για όλη τους τη ζωή», είπε ο εγγονός της Ντάνιελ Λέφσιτς στο Reuters από το Τελ Αβίβ πριν επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση.

«Εδώ και μία και πλέον δεκαετία, έπαιρναν… άρρωστους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, όχι από τη Δυτική Όχθη, από τη Λωρίδα της Γάζας κάθε εβδομάδα από τα σύνορα Eρέζ και τους πήγαιναν στα νοσοκομεία στο Ισραήλ για να λάβουν θεραπεία για την ασθένειά τους, για τον καρκίνο, για οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο στη σελίδα της στο Telegram που δείχνει την Λέφσιτς να παραδίδεται στους εργαζόμενους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία είπε ότι βοήθησε στη μεταφορά τους έξω από τη Γάζα.

Στο βίντεο, ένας άνδρας που κουβαλά ένα μακρύ όπλο και φορά ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με σημαία της Χαμάς συνοδεύει τη γιαγιά σε ένα λευκό βαν της ICRC. Πριν μπει στο βαν, απλώνει το χέρι της στον άντρα και του λέει «σαλάμ», αραβικά για την ειρήνη.

Η κόρη της 85χρονης, Σαρόν Λέφσιτς είπε από το Λονδίνο οτι η απελευθέρωση της μαμάς της είναι «μια μικρή ακτίνα φωτός, αλλά υπάρχει επίσης ένα τεράστιο σκοτάδι, ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα». Έγιναν »ωμότητες που δεν έχουμε καν αρχίσει να επεξεργαζόμαστε. Δεν ξέρω αν η μαμά μου ξέρει για το σπίτι, ότι όλα έχουν καταστραφεί»

«Είναι τόσα πολλά, θα περιμένω να ξυπνήσει, να της δώσω ένα μικρό φιλί και να δω πώς μπορώ να τη βοηθήσω». Λέει ότι η οικογένεια δεν έχει ακόμη σχέδιο να πει στη μητέρα της την πλήρη έκταση της επίθεσης της Χαμάς στο χωριό τους, το Κιμπούτζ Νιρ Οζ, μια από τις κοινότητες που επλήγησαν περισσότερο στις 7 Οκτωβρίου. «Δεν έχουμε σχέδιο, υποθέτω ότι καμία οικογένεια δεν έχει σχέδιο για το τι συνέβη αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι τόσο εκτός κλίμακας. Προχωράμε ένα βήμα τη φορά».

Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της οικογένειας και της μαμάς της είναι να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι ομήροι λέει η Σαρόν. «Βρισκόταν με ανθρώπους που ήξερε όλη της τη ζωή και με ανθρώπους που ήταν παιδιά και εγγόνια φίλων της. Θέλει να προωθήσει τις πληροφορίες, θέλει να εργαστεί για να τους στείλει σπίτι, είμαι σίγουρος».

Οι δύο γυναίκες ήταν ο τρίτος και ο τέταρτος όμηρος που απελευθερώθηκαν. Την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε μια Αμερικανίδα και την κόρη της. Τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε δύο εβδομάδες ισραηλινών επιδρομών, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.