ΚΟΣΜΟΣ

Απόρρητο ισραηλινό σχέδιο: Προβλέπει βιαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων - «Προορισμός» και η Ελλάδα

Απόρρητο έγγραφο των Ισραηλινών προκαλεί αντιδράσεις
Απόρρητο έγγραφο των Ισραηλινών προκαλεί αντιδράσεις
ΑΡ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας φέρνει στο φως απόρρητο έγγραφο που προτείνει τη «βίαιη μεταφορά» των Παλαιστινίων μετά το τέλος του πολέμου. Στους πιθανούς προορισμούς μεταξύ άλλων η Αίγυπτος, αλλά και η Ελλάδα 

Δημοσίευμα της εφημερίδας Calcalist, αποκαλύπτει έγγραφο που έχει συντάξει η υπουργός Πληροφοριών, Gila Gamaliel για τη βίαιη μεταφορά των Παλαιστινίων, μετά το τέλος του πολέμου. Αν και το έγγραφο θεωρείται επίσημο, καθώς φέρει το λογότυπο του υπουργείου δεν αποτελεί επίσημο κυβερνητικό σχέδιο, διευκρινίζει το άρθρο.

Το έγγραφο χρησιμοποιείται για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των υπουργείων. Δεν υποτίθεται ότι θα έφτανε στο κοινό, αλλά κοινοποιήθηκε σε μια ομάδα που αυτή τη στιγμή ιδρύει ένα κίνημα που ονομάζεται «Στρατηγείο Εποικισμού - Λωρίδα της Γάζας» το οποίο επιδιώκει να επαναφέρει τους Εβραίους εποίκους στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι πιθανό το έγγραφο, το οποίο μάλλον δεν θα επηρεάσει την πολιτική της κυβέρνησης, να γράφτηκε για να στηρίξει το κίνημα και τους στόχους του και ως εκ τούτου έφτασε και στα χέρια του. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άμεση συνέχεια της ακραίας πολιτικής που προωθούν ορισμένοι, αναφέρει το δημοσίευμα

Το έγγραφο της Gamaliel φαινομενικά εξετάζει τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταπολεμική εποχή, αλλά η εναλλακτική «που θα αποφέρει θετικά και μακροπρόθεσμα στρατηγικά αποτελέσματα» είναι η μεταφορά των πολιτών της Γάζας στο Σινά.

Η κίνηση περιλαμβάνει τρία στάδια: την ίδρυση παραγκουπόλεων στο Σινά νοτιοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας, τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη βοήθεια των κατοίκων και τέλος την κατασκευή πόλεων στο βόρειο Σινά. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία ουδέτερη ζώνη πλάτους πολλών χιλιομέτρων εντός της Αιγύπτου νότια των συνόρων με το Ισραήλ, ώστε οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι να μην μπορούν να επιστρέψουν.

Επιπλέον, το έγγραφο ζητά τη δημιουργία συνεργασίας με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, ώστε να μπορέσουν να δεχτούν τους Παλαιστίνιους που έχουν εκτοπιστεί από τη Γάζα και να μπορέσουν να τους απορρόφήσουν. Μεταξύ άλλων αναφέρονται ο Καναδάς, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Το έγγραφο προκάλεσε διεθνή αποδοκιμασία και αναφέρει ότι η κίνηση είναι καλύτερη από άλλες επιλογές, επειδή οι μάχες μετά την εκκένωση των κατοίκων θα προκαλέσουν λιγότερα θύματα. Επιπλέον, το έγγραφο υποστηρίζει ότι ήδη την παραμονή του πολέμου, πολλοί κάτοικοι της Γάζας ήθελαν να μεταναστεύσουν.

Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη δομή της κυβέρνησης και είχαν συναντήσει το έγγραφο μπορεί να πιστεύουν ότι αντικατοπτρίζει ένα επίσημο σχέδιο του κράτους του Ισραήλ. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του λογότυπου του Υπουργείου Πληροφοριών και της πραγματικής επιρροής αυτού του μικροσκοπικού γραφείου στην κυβερνητική πολιτική.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του είναι μικρός και καμία από τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας δεν υπάγεται σε αυτό. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Πληροφοριών, Elazar Stern, «το υπουργείο δεν έχει καμία υπουργική ευθύνη για τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μπορούν να λάβουν υπόψη τις συστάσεις, αλλά μπορούν και όχι». Ο ίδιιος πρόσθεσε ότι «η Gamliel έχει μια μικρή ομάδα, αλλά μπορεί να εκπονήσει έργα για ένα ακραίο ερευνητικό ινστιτούτο»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντιτίθεται στην αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας στο Σινά και δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα μετατρέψει το Σινά σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο του Gamliel, στο διεθνές δίκαιο η Αίγυπτος έχει υποχρέωση να επιτρέπει τη μεταφορά πληθυσμού.

Η ανάλυση στο έγγραφο βασίζεται σε υποθέσεις που οδήγησαν το Ισραήλ από την αρχή να συμβιβαστεί με το μοντέλο της διάσπασης της παλαιστινιακής ηγεσίας μεταξύ της Χαμάς στη Γάζα και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και συνεχίζει την πολιτική απονομιμοποίησης της Παλαιστινιακής Αρχής ως νόμιμου εταίρου.