ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις μετανάστες νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας

Τρεις μετανάστες νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας
Φωτογραφία Αρχείου

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάτοικοι του Χόργκος ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν τα ξημερώματα και διήρκησαν αρκετή ώρα

Τρία άτομα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ διακινητών μεταναστών κοντά στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, σύμφωνα με την σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η αστυνομία επιβεβαίωσε στην RTS ότι «σε ένοπλη σύγκρουση μεταναστών νωρίς σήμερα το πρωί σε μη κατοικημένη περιοχή έξω από το χωριό Χόργκος έχασαν τη ζωή τους τρεις μετανάστες και ένας τραυματίστηκε».

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κάτοικοι του Χόργκος ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν τα ξημερώματα και διήρκησαν αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η περιοχή του Χόργκος αποτελεί «πέρασμα» για πολλές ομάδες διακινητών μεταναστών που δραστηριοποιούνται στην Σερβία. Συχνά, τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνονται ένοπλες συγκρούσεις. Σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN στην Σερβία δρουν συμμορίες διακινητών από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και την Συρία οι οποίες έναντι χρηματικής αμοιβής εξασφαλίζουν σε μετανάστες την μετάβαση τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το BIRN εκτιμάει ότι η αποκαλούμενη βαλκανική οδός των μεταναστών αποφέρει κέρδη στους διακινητές πενήντα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Οι διακινητές είναι εξοπλισμένοι με πυροβόλα όπλα τα οποία προμηθεύονται από εγκληματικές ομάδες στο Κόσοβο και την νότια Σερβία, αναφέρει η έρευνα του BIRN.

Στην ΕΡΤ πρόσφατα αναφέρθηκε ότι κομβικό σημείο στη διακίνηση των μεταναστών αποτελεί η Τουρκία. «Η Τουρκία είναι κόμβος στην διακίνηση μεταναστών. Εκεί κλείνουν όλες οι συμφωνίες όπου το "πακέτο" συμπεριλαμβάνει την διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Βιέννη. Οι μετανάστες προπληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό σε κάποια γραφεία που ονομάζονται “Havala” και μόνο όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους οι διακινητές μπορούν να πάρουν τα χρήματα».