ΚΟΣΜΟΣ

Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα στη Γάζα

Η Αντζελίνα Τζολί απευθύνει δραματική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι μια πράξη τρόμου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αθώες ζωές που χάθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός άμαχου πληθυσμού στη Γάζα» αναφέρει η σταρ του Χόλιγουντ. 

Η Angelina Jolie καλεί για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα, καθώς σκέφτεται ότι αισθάνεται «άρρωστη και θυμωμένη» για την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ: «Οτιδήποτε μπορεί να σώσει ζωές πρέπει να γίνει».

Στην τελευταία της ανάρτηση, που μοιράστηκε με τους περισσότερους από 14,6 ακολούθους της στο Instagram, η μητέρα έξι παιδιών αποκαλύπτει ότι ξοδεύει το χρόνο της «αναρωτιέται πώς να βοηθήσει καλύτερα».

«Και εγώ προσεύχομαι για την άμεση, ασφαλή επιστροφή κάθε ομήρου και για τις οικογένειες που φέρουν τον αφάνταστο πόνο μιας δολοφονίας ενός αγαπημένου προσώπου. Πάνω απ 'όλα, τα παιδιά δολοφονήθηκαν και τα πολλά παιδιά πλέον ορφανά», έγραψε.

Και συνέχισε: «Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι μια πράξη τρόμου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αθώες ζωές που χάθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός άμαχου πληθυσμού στη Γάζα που δεν έχει πού να πάει, δεν έχει πρόσβαση σε τροφή ή νερό, δεν υπάρχει δυνατότητα εκκένωσης, ούτε καν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να περάσει τα σύνορα ή να αναζητήσει καταφύγιο».

«Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ είναι μια τρομοκρατική ενέργεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αθώες ζωές που χάθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός άμαχου πληθυσμού στη Γάζα που δεν έχει πού να πάει, δεν έχει πρόσβαση σε τροφή ή νερό, δεν υπάρχει δυνατότητα εκκένωσης, ούτε καν το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να περάσει τα σύνορα ή να αναζητήσει καταφύγιο», Jolie προστέθηκε. «Λόγω της δουλειάς μου με τους πρόσφυγες για 20 χρόνια, η εστίασή μου είναι στους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν λόγω βίας σε οποιοδήποτε πλαίσιο».

Η ερμηνεύτρια αναφέρθηκε στο έργο της «με τους πρόσφυγες» τις τελευταίες δύο δεκαετίες και στο πώς αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στους «ανθρώπους που εκτοπίζονται από τη βία σε οποιοδήποτε πλαίσιο».

«Η Γάζα έχει πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων (οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά), οι οποίοι έχουν ζήσει υπό αυστηρό αποκλεισμό για σχεδόν δύο δεκαετίες, πέρα από δεκαετίες εκτοπισμού και ανιθαγένειας», επεσήμανε. «Τα λίγα φορτηγά βοήθειας που εισέρχονται είναι ένα κλάσμα αυτού που χρειάζεται (και παραδίδεται καθημερινά πριν από την παρούσα σύγκρουση) και οι βομβαρδισμοί προκαλούν καθημερινά απελπισμένες νέες ανθρωπιστικές ανάγκες».

Η Τζολί συνέχισε καταδικάζοντας «την άρνηση βοήθειας, καυσίμων και νερού», καθώς τιμωρεί «συλλογικά» όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αθώων πολιτών και παιδιών.

«Η ανθρωπότητα απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Οι ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών – και οι ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως – έχουν εξίσου σημασία», κατέληξε. «Οτιδήποτε μπορεί να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων και να σώσει ζωές πρέπει να γίνει. Όπως πολλοί άλλοι, έχω κάνει δωρεές σε ιατρικές προσπάθειες ανακούφισης. Επέλεξα να υποστηρίξω το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και έκλεισα μετά την αναφορά τους.»

Η Τζολί έχει συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για περισσότερα από 20 χρόνια και έχει υπηρετήσει ως πρέσβειρα καλής θέλησης.