ΚΟΣΜΟΣ

Ρόμπερτ ντε Νίρο: Έχασε την ψυχραιμία του στη δίκη με την πρώην βοηθό του «Όλα αυτά είναι ανοησίες»

O Ρόμπερτ ντε Νίρο
O Ρόμπερτ ντε Νίρο
Α.Ρ

Η πρώην βοηθός του Ρόμπερτ ντε Νίρο τον κατηγορεί για ανάρμοστες συνομιλίες και λεκτική κακοποίηση και ζητάει αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων. «Όλα αυτά είναι ανοησίες» απάντησε ο διάσημος ηθοποιός, χάνοντας την ψυχραιμία του στην πολύκροτη δίκη

Η πρώην βοηθός του Ρόμπερτ ντε Νίρο, Γκράχαμ Ρόμπινσον κατέθεσε μήνυση εναντίον του διεκδικώντας 12 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τον για πλήγμα στη φήμη της. Ο ηθοποιός της φώναζε και έκανε σεξιστικά σχόλια, όπως καταγγέλλει. Ο διάσημος ηθοποιός κατέθεσε χθες (30/10) στη δίκη στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες εμφανίστηκε θυμωμένος, συγκρατήθηκε αρκετές φορές να μην ξεσπάσει στην αλληλεπίδραση μαζί της, προτού τελικά φωνάξει: «Όλα αυτά είναι ανοησίες!»

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, γνωστός για τις ερμηνείες του σε ταινίες μεγάλης επιτυχίας όπως το «O Eλαφοκυνηγός» και το «Οργισμένο Είδωλο» ήταν ο πρώτος μάρτυρας σε μια δίκη που προέκυψε από μηνύσεις για την απασχόληση της Γκράχαμ Τσέις Ρόμπινσον. Εργάστηκε για τον Ντε Νίρο μεταξύ 2008 και 2019, αμείβονταν με 300.000 δολάρια ετησίως πριν παραιτηθεί ως αντιπρόεδρός του για την παραγωγή και τα οικονομικά.

Η γυναίκα, που έχει επιφορτιστεί για χρόνια με τα πάντα, από το να στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ντε Νίρο μέχρι να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο όταν έπεσε από τις σκάλες, τον μήνυσε για αποζημίωση 12 εκατομμυρίων δολαρίων για σοβαρή συναισθηματική δυσφορία και βλάβη στη φήμη της. Όπως είπε αρνήθηκε να της δώσει συστατική για να βρει νέα δουλειά όταν έφυγε το 2019 μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις με την κοπέλα του.

Ο Ντε Νίρο, 80 ετών, κατέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του απογεύματος, συμφωνώντας ότι είχε αναφέρει τη Ρόμπινσον ως επαφή έκτακτης ανάγκης κάποια στιγμή και βασίστηκε σε αυτήν για να βοηθήσει ακόμη και στις ευχετήριες κάρτες για τα παιδιά του. Όταν όμως ένας δικηγόρος της Ρόμπινσον τον ρώτησε αν τη θεωρούσε ευσυνείδητη υπάλληλο, εκείνος χλεύασε. «Όχι μετά από όλα όσα περνάω τώρα», είπε.

Ο Ντε Νίρο ύψωσε δύο φορές τη φωνή του σχεδόν κραυγάζοντας κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την πρώτη φορά όταν υπερασπιζόταν τις αλληλεπιδράσεις της κοπέλας του με την Ρόμπινσον, λέγοντας: «Παίρνουμε αποφάσεις μαζί». Και τη δεύτερη φορά, όταν ο δικηγόρος της προσπάθησε να πει ότι ο Ντε Νίρο ενόχλησε την πελάτισσά του νωρίς το πρωί για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο το 2017.

«Αυτή ήταν μια φορά που ράγισα την πλάτη μου πέφτοντας από τις σκάλες!» Ο Ντε Νίρο είπε θυμωμένος. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, πρόσθεσε, καθυστέρησε να τηλεφωνήσει στη Ρόμπινσον, φτάνοντας στο κρεβάτι του μετά το ατύχημα στη 1 π.μ. ή στις 2 π.μ., αλλά στη συνέχεια την κάλεσε στις 4 το πρωί ή στις 5 το πρωί.

Επανειλημμένα, ο δικαστής Lewis J Liman εξήγησε τους κανόνες της κατάθεσης στον ντε Νίρο και ότι υπήρχαν όρια στο τι μπορούσε να πει «Μπορώ να κάνω μία ερώτηση;» ρώτησε ο Ντε Νίρο σε μια στιχομυθία με τον δικηγόρο της Ρόμπινσον. Το αίτημα απορρίφθηκε. Επέμεινε ότι συμπεριφερόταν καλά στον Ρόμπινσον ακόμα και αφού αγόρασε ένα αρχοντικό στο Μανχάταν με πέντε υπνοδωμάτια και την άφησε να επιβλέπει κάποιες από τις προετοιμασίες, ώστε να μπορεί να μετακομίσει εκεί με την κοπέλα του, Τίφανι Τσεν.

«Δεν είναι σαν να της ζητάω να πάει εκεί πέρα και να αρχίσει να ξύνει πατώματα και να σφουγγαρίζει», είπε. «Λοιπόν όλα αυτά είναι ανοησίες!» Η αλληλογραφία μεταξύ του Ντε Νίρο και της Τσεν που παρουσιάστηκε στους ενόρκους έδειξε ότι η Τσεν γινόταν όλο και πιο καχύποπτη για τα κίνητρα της Ρόμπινσον, λέγοντας ότι νόμιζε ότι η Ρόμπινσον συμπεριφερόταν σαν να ήταν η γυναίκα του Ντε Νίρο και πίστευε ότι είχε «απίστευτη οικειότητα» με τον Ντε Νίρο.

«Ένιωθε ότι κάτι υπήρχε εκεί και μπορεί να είχε δίκιο», είπε ο Ντε Νίρο υπερασπιζόμενος τις υποψίες της κοπέλας του. Στις εναρκτήριες δηλώσεις που προηγήθηκαν της κατάθεσης του ηθοποιού, ο δικηγόρος Andrew Macurdy είπε ότι η Ρόμπινσον δεν μπόρεσε να βρει δουλειά και φοβόταν να βγει από το σπίτι της από τότε που άφησε τη δουλειά στον ηθοποιό. Είπε ότι ο Ντε Νίρο της φώναζε μερικές φορές, αποκαλώντας την με άσχημα ονόματα γεγονός που συνάδει με τα σεξιστικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες γενικά.

Ο δικηγόρος του Ντε Νίρο, Ρίτσαρντ Σόνσταϊν, είπε ότι η Ρόμπινσον είχε πολύ καλή μεταχείριση από τον Ντε Νίρο «αλλά πάντα πίστευε ότι άξιζε περισσότερα». Περιέγραψε τον Ντε Νίρο ως «ευγενικό, λογικό, γενναιόδωρο» και είπε στους ενόρκους ότι θα το συνειδητοποιούσαν όταν άκουγαν τη μαρτυρία άλλων που εργάζονταν στην εταιρεία του Ντε Νίρο, την Canal Productions. Περιέγραψε τη Ρόμπινσον ως «ελεγκτική και καταχρηστική» και κατέληξε «Πάντα έπαιζε το θύμα».