ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αυτοκινητοπομπή στο Ιντισρλίκ διοργανώνει η ΜΚΟ που είχε στείλε το Μαβί Μαρμαρά

Τουρκία: Αυτοκινητοπομπή στο Ιντισρλίκ διοργανώνει η ΜΚΟ που είχε στείλε το Μαβί Μαρμαρά

Πόλεμος στο Ισραήλ: Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. 

Τη διοργάνωση αυτοκινητοπομπής από όλη την Τουρκία προς την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης ΙΗΗ Μπουλέντ Γιλντιρίμ, προκειμένου να καταγγείλλουν το «ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ» στη Γάζα.

«Αυξάνουμε την αντίδρασή μας στις συνεχιζόμενες σφαγές από το ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ στη Γάζα και προσπαθούμε να είμαστε η φωνή των καταπιεσμένων. Οργανώνουμε μία αυτοκινητοπομπή από όλη την Τουρκία προς την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Σε ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει ότι θα ξεκινήσει την αυτοκινητοπομπή την Παρασκευή, ενώ όσοι μετέχουν θα επισκεφθούν τις επαρχίες προς τη βάση του Ιντσιρλίκ. «Αν δεν γίνει η κατάπαυση του πυρός, θα κάνουμε πορεία όλων των λαών του κόσμου ενάντια στις αμερικανικές βάσεις! Οι αμερικανικές βάσεις θα πολιορκηθούν από τους λαούς!», τονίζει.

Η ΙΗΗ ειναι τουρκική, ακραία ισλαμική ΜΚΟ που θεωρείται ότι χρηματοδοτείται και χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση. Έγινε γνωστή το 2010, όποτε είχε οργανώσει και στείλει το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται πως στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στη Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν τη βοήθεια).[2][3]

Από τη συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.