ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ για τη χρήση βομβών φωσφόρου: «Ο νόμος δεν τις απαγορεύει»

Ισραήλ για τη χρήση βομβών φωσφόρου: «Ο νόμος δεν τις απαγορεύει»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο IDF έχει κατηγορηθεί από αρκετές ΜΚΟ για τη χρήση τους, ωστόσο απάντησε πως δεν απαγορεύεται η ρίψη τέτοιων όπλων

Χωρίς να επιβεβαιώνει αλλά και χωρίς να διαψεύδει τη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, τόνισε πως δεν απαγορεύεται από κάποιον νόμο η ρίψη τους.

Η Human Rights Watch έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα βόμβες λευκού φωσφόρου ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί λευκό φώσφορο στις επιθέσεις του είπε ότι δεν γνωρίζει κάποια περίπτωση χρήσης του στη Γάζα, αλλά ότι «μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Η ουσία χρησιμοποιείται για φωτισμό τη νύχτα ή για τη δημιουργία προπέτασμα καπνού, αλλά όταν χρησιμοποιείται ως όπλο προκαλεί σημαντικά εγκαύματα.

«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στην προσπάθειά μου να κρίνω οποιεσδήποτε επαγγελματικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Το IDF λειτουργεί με τους νόμους της ένοπλης σύγκρουσης», είπε ο Λέρνερ και διευκρίνισε ότι «οι νόμοι των ένοπλων συγκρούσεων δεν απαγορεύουν τη χρήση του. Δεν έχω πληροφορίες αν έχει χρησιμοποιηθεί.»

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, η Human Rights Watch κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, λέγοντας ότι η χρήση τέτοιων όπλων θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροπρόθεσμου τραυματισμού.