ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: «Κανόνι» για την εταιρεία ενοικίασης επαγγελματικών χώρων WeWork - «Γίγαντας» με πήλινα πόδια

«Κανόνι» για τον γίγαντα WeWork
«Κανόνι» για τον γίγαντα WeWork
ΑΡ

H εταιρεία ενοικίασης ευέλικτων χώρων εργασίας WeWork χρεωκόπησε, 13 χρόνια μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα

Το success story της αμερικανικής εταιρείας WeWork που είχε γραφτεί με χρυσά γράμματα στην παγκόσμια ιστορία των startup, δεν είχε καλό τέλος. O πάλαι ποτέ κολοσσός στην αγορά κοινόχρηστων χώρων γραφείων κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ, μετά απο χρόνια προβλημάτων.

Η εταιρεία ανέφερε υποχρεώσεις ύψους 10 έως 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την αίτηση πτώχευσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ που παρέχει στο WeWork νομική προστασία από τους πιστωτές και περισσότερα εργαλεία για διαπραγματεύσεις με ιδιοκτήτες.

Το WeWork, γνωστό για την ενοικίαση με ευέλικτους όρους σε νεοφυείς επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, κάποτε θεωρούνταν το μέλλον στους χώρους γραφείου. Βασίστηκε ωστόσο στην ταχεία ανάπτυξη για να καλύψει το τεράστιο λειτουργικό κόστος και απέτυχε.

Η WeWork πρόσθεσε ότι οι χώροι της παραμένουν «ανοιχτοί και λειτουργικοί» σε όλο τον κόσμο. Η αίτηση πτώχευσης δεν επηρεάζει τοποθεσίες και franchise εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο διευθύνων σύμβουλος, Ντέιβιντ Τόλεϊ, δήλωσε ότι «είναι βαθιά ευγνώμων για την υποστήριξη των χρηματοοικονομικών μας μετόχων καθώς εργαζόμαστε μαζί για να ενισχύσουμε τη κεφαλαιακή μας δομή και να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία μέσω της συμφωνίας υποστήριξης αναδιάρθρωσης».

«Διατηρούμε τη δέσμευση να επενδύουμε στα προϊόντα, τις υπηρεσίες μας και την παγκόσμιας κλάσης ομάδα εργαζομένων μας για να υποστηρίξουμε την κοινότητά μας», πρόσθεσε. Η πτώχευση σηματοδοτεί μια θεαματική αλλαγή πορείας για μια εταιρεία που η αξία της καταποντίστηκε από τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια, στα 165 εκατομμύρια δολάρια, καταγράφοντας μέσα στο 2023 απώλειες σε ποσοστό 96%. Θα ήταν επίσης σημαντικό πλήγμα για την ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία επενδύσεων SoftBank, η οποία έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια στην κάποτε φημισμένη startup.

O κολοσσός με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 2010 μισθώνει σύγχρονους χώρους γραφείων σε startup και μεγάλες επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του 2022, διαχειριζόταν χώρους με συνολικό εμβαδό άνω των 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων σε 39 χώρες του κόσμου.

Μετά το εντυπωσιακό της λανσάρισμα ωστόσο, γνώρισε σειρά προβλημάτων, από την καταστροφική προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019 μέχρι την αιφνιδιαστική αποχώρηση του συνιδρυτή της. Το τελειωτικό «χτύπημα» φέρεται πως ήταν η πανδημία, και η αλλαγή που έφερε στα εργασιακά δεδομένα, με την έκρηξη της εργασίας από το σπίτι. Σημείο καμπής στην πορεία της ήταν η αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2019, λόγω της αμφιβολίας των επενδυτών για το επιχειρηματικό της μοντέλο.