ΚΟΣΜΟΣ

Iταλία: Αντιδράσεις μετά τη συμφωνία Ρώμης-Τιράνων για δύο κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία

Η Τζόρτζια Μελόνι με τον Έντι Ράμα
Η Τζόρτζια Μελόνι με τον Έντι Ράμα
ΑΡ

Η Ιταλία σχεδιάζει να κατασκευάσει δύο κέντρα μεταναστών στην Αλβανία για να φιλοξενήσει προσωρινά τους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα. Είναι η πρώτη συμφωνία του είδους μεταξύ μιας χώρας-μέλους της ΕΕ και μιας χώρας εκτός ΕΕ.

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, είπε η Τζόρτζια Μελόνι, χαιρετίζοντας μια «ιστορική» συμφωνία με τα Τίρανα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση της Μελόνι με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στη Ρώμη. Η Ιταλία θα πληρώσει τα έξοδα για την κατασκευή των δύο κέντρων στο λιμάνι Shengjin και στην περιοχή Gjader στη βορειοδυτική Αλβανία.

Η Μελόνι είπε ότι τα κέντρα θα φιλοξενήσουν σχεδόν 3.000 άτομα όταν ανοίξουν τις πύλες τους το 2024. Είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει την ικανότητά της να επεξεργάζεται 36.000 μετανάστες ετησίως. Ανήλικοι και έγκυες γυναίκες δεν θα σταλούν στα κέντρα, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στα ΜΜΕ. Εάν οι αιτήσεις ασύλου απορριφθούν από την Ιταλία, η Αλβανία θα απελαύνει τους μετανάστες.

Τα κέντρα θα βρίσκονται υπό ιταλική δικαιοδοσία και η Αλβανία θα παρέχει εξωτερική ασφάλεια για τις εγκαταστάσεις, πρόσθεσε η Μελόνι, η οποία κέρδισε τις εκλογές πέρυσι αφού υποσχέθηκε να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση στην Ιταλία.

Το κόμμα της «Αδέρφια της Ιταλίας» ζητούσε τη δημιουργία τέτοιων κέντρων εκτός ΕΕ, προτείνοντας περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική, αλλά καμία χώρα από αυτήν την περιοχή δεν είχε αποδεχθεί την πρόταση. «Το θεωρώ ως μια πραγματικά ευρωπαϊκή συμφωνία και θέλω να πω ότι δείχνει ότι είναι δυνατό να εργαστούμε από κοινού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», είπε η Μελόνι, στο πλευρό του Ράμα.

Ο βουλευτής της ιταλικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων Άντζελο Μπονέλι δήλωσε ότι η συμφωνία της Δευτέρας συνιστά «κατάφωρη παραβίαση των συμβάσεων και του διεθνούς δικαίου».

Η κυβέρνηση «ανέθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες τις ευθύνες της, με τον κίνδυνο να δημιουργήσει στρατόπεδα κράτησης που ενδέχεται να μην διασφαλίζουν επαρκή πρότυπα υποδοχής και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Περίπου 145.000 μετανάστες έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος με σκάφη λαθρέμπορων που δεν είναι αξιόπλοα, ένα άλμα από 88.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.