ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός από τον ΠΟΥ: Κίνδυνος έξαρσης μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα

Κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα
Κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στη Γάζα
ΑΡ

Συναγερμό για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών που έχουν διαταράξει το σύστημα υγείας, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν κάνει τους ανθρώπους να συνωστίζονται σε καταφύγια, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Καθώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών, ο έντονος συνωστισμός και τα διαταραγμένα συστήματα υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούν έναν πρόσθετο κίνδυνο: την ταχεία εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών», προειδοποιεί.

«Ορισμένες ανησυχητικές τάσεις εμφανίζονται ήδη» πρόσθεσε. Είπε ότι η έλλειψη καυσίμων στον πυκνοκατοικημένο θύλακα είχε προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων όπως η διάρροια.

Ο ΠΟΥ είπε ότι περισσότερα από 33.551 περιστατικά διάρροιας έχουν αναφερθεί από τα μέσα Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάστηκαν σημείωσε σημαντική αύξηση σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 2.000 περιπτώσεων μηνιαίως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα το 2021 και το 2022.

Η έλλειψη καυσίμων έχει επίσης διαταράξει τη συλλογή στερεών αποβλήτων, τα οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ δημιούργησαν ένα «περιβάλλον που ευνοεί τον γρήγορο και εκτεταμένο πολλαπλασιασμό εντόμων, τρωκτικών που μπορούν να μεταφέρουν και να μεταφέρουν ασθένειες». Είπε ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο» για τις εγκαταστάσεις υγείας να διατηρήσουν βασικά μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης που προκαλείται από τραύματα, χειρουργικικές επεμβάσεις και τοκετούς.

«Οι διαταραγμένες δραστηριότητες ρουτίνας εμβολιασμού, καθώς και η έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία μεταδοτικών ασθενειών, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο επιταχυνόμενης εξάπλωσης νόσων», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.