ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Αρπακτικά πουλιά βοηθάνε τις Αρχές να βρουν θύματα της Χαμάς

gypas
Photo: AP

Πόλεμος Ισραήλ:  Η αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ταυτοποιήσει τις σορούς συνολικά 843 πολιτών και 351 στρατιωτών.

Αετοί, γύπες και άλλα αρπακτικά πουλιά εφοδιασμένα με συσκευές GPS αναζητούν ανθρώπινα λείψανα από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε ο Οχάντ Χατζόφε επικεφαλής της Αρχής Φύσης και Πάρκων της χώρας, όπως αναφέρει η ertnews..

«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με πλησίασαν κάποιοι έφεδροι που υπηρετούσαν σε αυτή τη μονάδα», δήλωσε ο Χατζόφε. «Με ρώτησαν αν τα πουλιά μου θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε κάτι».

Η ιδέα προήλθε από μια μονάδα του κλάδου ανθρώπινου δυναμικού του στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για τον εντοπισμό αγνοούμενων στρατιωτών.

Ο Χατζόφε είναι επικεφαλής ενός προγράμματος που παρακολουθεί τους απειλούμενους με εξαφάνιση γύπες, οι οποίοι τρέφονται κυρίως με νεκρά ζώα, καθώς και αετούς και άλλα αρπακτικά πουλιά που, όπως είπε, τρώνε επίσης ψοφίμια.

Το πρόγραμμα έχει μαρκάρει εκατοντάδες πουλιά με συσκευές εντοπισμού GPS για να μελετήσει τις μεταναστευτικές τους συνήθειες, τις διατροφικές τους συνήθειες και τις περιβαλλοντικές απειλές που αντιμετωπίζουν.

Στις 23 Οκτωβρίου, ένα από αυτά, ένας σπάνιος θαλασσαετός που είχε επιστρέψει στους ισραηλινούς ουρανούς την προηγούμενη ημέρα αφού πέρασε το καλοκαίρι στη βόρεια Ρωσία, βρέθηκε κοντά στο Μπέρι, ακριβώς έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Έστειλα τα δεδομένα μου» στον στρατό, δήλωσε ο Χατζόφε.

«Πήγαν να τα επαληθεύσουν και ανέσυραν τέσσερα πτώματα», είπε, χωρίς να είναι σε θέση να αποκαλύψει περισσότερα για την τοποθεσία ή την ταυτότητα των πτωμάτων.

Το Μπέρι, μια αγροτική κοινότητα κιμπούτς, βρήκε 85 κατοίκους νεκρούς όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στην άκρως στρατιωτικοποιημένη μεθόριο για να πραγματοποιήσουν τη χειρότερη επίθεση από τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Με την υπόσχεση να καταστρέψει τη Χαμάς, το Ισραήλ ανταπέδωσε με ανελέητους βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 10.500 ανθρώπους, επίσης ως επί το πλείστον αμάχους.

Στο Μπέρι, άλλοι 30 αγνοούνται ή εικάζεται ότι είναι μεταξύ των περίπου 240 ομήρων που κατέλαβε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσής της.

Ο Χατζόφε δήλωσε ότι τα δεδομένα από ένα δεύτερο πουλί, έναν αετό Μπονέλι, επέτρεψαν την ανεύρεση «άλλων πτωμάτων εντός του Ισραήλ».

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ταυτοποιήσει τις σορούς συνολικά 843 πολιτών και 351 στρατιωτών.

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς, δεκάδες άλλοι που έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι δεν έχουν βρεθεί ή ταυτοποιηθεί.