ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο αστροναύτης του Apollo 8 Φρανκ Μπόρμαν

Πέθανε ο αστροναύτης του Apollo 8 Φρανκ Μπόρμαν
TWIITER

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Φρανκ Μπόρμαν, ο αστροναύτης της NASA που ηγήθηκε της πρώτης διαστημική αποστολής στο φεγγάρι με το διάσημο Apollo 8.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο Φρανκ Μπόρμαν, ο πρώην αστροναύτης της NASA, τον οποίο γνωρίσαμε όλοι ως τον άνθρωπο που ηγήθηκε της πρώτης διαστημικής αποστολής γύρω από το φεγγάρι με το Apollo 8.

Ο Φρανκ Μπόρμαν μαζί με ακόμα δύο αστροναύτες ήταν εκείνοι που είδαν πρώτοι την άλλη πλευρά της Σελήνης στην αποστολή του 1968.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, η καριέρα του Μπόρμαν ξεκίνησε στην Πολεμική Αεροπορία το 1950. Υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, επιχειρησιακός πιλότος και εκπαιδευτής. Οι ικανότητές του οδήγησαν στην επιλογή του από τη NASA για να διδάξει στη Σχολή Πιλότων Αεροδιαστημικής Έρευνας στην Edwards AFB της Καλιφόρνια.

Ο διοικητής της Nasa, Bill Nelson μίλησε για τον αστροναύτη: «Ένας από τους καλύτερους της NASA και ένας αληθινό Αμερικανό ήρωας» που ήταν πραγματικά αφοσιωμένος στο έργο του. Η δια βίου αγάπη του για την αεροπορία και την εξερεύνηση ξεπερνιέται μόνο από την αγάπη του για τη σύζυγό του Σούζαν»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φράνκ Μπόρμαν πριν την αποστολή στο φεγγάρι ήταν στο διαστημόπλοιο Gemini 7 το 1965, περνώντας 14 ημέρες σε χαμηλή γήινη τροχιά.