ΚΟΣΜΟΣ

Φιλοτουρκικό κρεσέντο Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν έχει πρόβλημα με την εγγύτητα Ερντογάν με τη Χαμάς

Φιλοτουρκικό κρεσέντο Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν έχει πρόβλημα με την εγγύτητα Ερντογάν με τη Χαμάς

Νέα εντύπωση προκαλούν οι φολοτουρκικές θέσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ

Η εγγύτητα του Τούρκου Προέδρου στη Χαμάς δεν αποτελεί πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, καθώς ναι μεν δεν είναι εύκολο να εκφράζονται διαφορετικές οπτικές εντός της συμμαχίας, ωστόσο δεν επηρεάζεται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο η λειτουργία της, στον βαθμό που στη συγκεκριμένη σύγκρουση η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν έχει κάποιον ενεργό ρόλο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο DPA.

Αναφερθείς στις διαφορετικές προσεγγίσεις των κρατών - μελών της Συμμαχίας σχετικά με την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο γενικός γραμματέας σχολίασε ότι πρόκειται για συμμαχία 31 εθνών και ότι το εν λόγω ζήτημα είναι περίπλοκο και επικίνδυνο, καταδεικνύοντας την ανάγκη να βρεθεί ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσής του.

Τέλος, τονίζει ότι δεν μπορεί να φανταστεί οποιοδήποτε σενάριο το οποίο θα εμπλέκει το ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη πολεμική σύρραξη, καθώς βασικό καθήκον της Συμμαχίας είναι να προστατεύει τα εδάφη της και να εμποδίσει μια κλιμάκωση που θα επηρέαζε τα μέλη της.

Στο δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου επισημαίνεται πως οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχουν αποφύγει να σχολιάσουν δημοσίως τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν.