ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία

Οι ΗΠΑ έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία
Department of Defense via AP

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Κυριακή αεροπορικά πλήγματα στη Συρία στοχοποιώντας εγκαταστάσεις «συνδεόμενες» με το Ιράν, σε αντίδραση στις «συνεχιζόμενες επιθέσεις» εναντίον του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Λόιντ Όστιν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα (σ.σ. χθες Κυριακή) πλήγματα ακριβείας σε εγκαταστάσεις στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούσαν οι Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, καθώς και «οργανώσεις συνδεόμενες με το Ιράν, σε αντίδραση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», ανέφερε ο κ. Όστιν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

«Για τον πρόεδρο (σ.σ. των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν) δεν υπάρχει υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού» και «διέταξε τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ενέργεια για να καταστεί σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε ο κ. Όστιν.

Αξιωματούχος του Πενταγώνου, που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διευκρίνισε πως ένας από τους στόχους ήταν αποθήκη όπλων και ο δεύτερος εγκατάσταση «διοίκησης και ελέγχου», διατύπωση που μάλλον σημαίνει πως επρόκειτο για αρχηγείο κάποιου είδους.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν το τελευταίο τρίωρο και ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης όσον αφορά το εάν υπήρξαν θύματα.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο αμερικανικό πλήγμα στην επικράτεια της Συρίας, έπειτα από αυτά της 26ης Οκτωβρίου και της 8ης Νοεμβρίου.