ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Οι ΗΠΑ δίνουν το «πράσινο φως για νέες σφαγές» στα νοσοκομεία από τον στρατό του Ισραήλ

Χαμάς: Οι ΗΠΑ δίνουν το «πράσινο φως για νέες σφαγές» στα νοσοκομεία από τον στρατό του Ισραήλ
AP Photo

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς απέρριψε την Τρίτη την κατηγορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τού πρόσαψε ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις, βλέποντας σ’ αυτές αμερικανικό «πράσινο φως» στο Ισραήλ «για να διαπράξει νέες σφαγές».

«Αυτές οι δηλώσεις δίνουν πράσινο φως στην ισραηλινή κατοχή για να διαπράξει νέες βάρβαρες σφαγές στα νοσοκομεία, με σκοπό να καταστρέψει το σύστημα υγείας της Γάζας», τόνισε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του, με την οποία «καταδικάζει και απορρίπτει» την αμερικανική κατηγορία.

«Οι ΗΠΑ φέρουν άμεση ευθύνη» διότι «επέτρεψαν τον γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Γάζας», πρόσθεσε η Χαμάς στην ανακοίνωσή της, συνταγμένη στα αγγλικά.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το βράδυ της Τρίτης τη Χαμάς και το κίνημα Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ πως χρησιμοποίησαν «κέντρο διοίκησης και ελέγχου στο νοσοκομείο Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο στη Γάζα, διά στόματος Τζον Κέρμπι, του εκπροσώπου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Ουσιαστικά επανέλαβε κατηγορία που αρχικά διατυπώθηκε από τις ισραηλινές αρχές.

Πρόκειται «για έγκλημα πολέμου», στηλίτευσε ο Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε συντάκτες διαπιστευμένους στην αμερικανική προεδρία.

Η Χαμάς έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία στη Γάζα για στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Χιλιάδες άμαχοι παρέμεναν την Τρίτη παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Σίφα –το μεγαλύτερο στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο–, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται «φρικιαστική» από τον ΟΗΕ, εξαιτίας εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μαχητές του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.