ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ρομπότ και εκρηκτικά στα τούνελ της Χαμάς - Η επόμενη φάση της επιχείρησης

tunnel
Photo: AP

Πόλεμος στο Ισραήλ:  Ο ισραηλινός στρατός περνά πλέον στην επόμενη φάση του πολέμου, με τις δυνάμεις να επικεντρώνονται στα περίπλοκα τούνελ της Χαμάς,

Χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες αξιωματικός του ισραηλινού Στρατού περιγράφει τον υπόγειο λαβύρινθο από σήραγγες και τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα το οποίο έχει μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων

Ειδικά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν οι ισραηλινές δυνάμεις να εισχωρήσουν σε αυτόν τον δαίδαλο προκειμένου να συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν για την δράση της οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός περνά πλέον στην επόμενη φάση του πολέμου, με τις δυνάμεις να επικεντρώνονται πλέον στα περίπλοκα τούνελ της Χαμάς, δήλωσε και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Για να εξερευνήσουν αυτά τούνελ, ο ισραηλινός στρατός είτε χρησιμοποιεί εκρηκτικά για τη χαρτογράφηση των αποθηκών, των τούνελ από τα οποία πραγματοποιείται η πρόσβαση και των σηράγγων, είτε ρομπότ παρακολούθησης και άλλου είδους τεχνολογικά μέσα που λειτουργούν εξ αποστάσεως.

Όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού σε μια ενημέρωση στη βάση των χερσαίων δυνάμεων Zeelim στο νότιο Ισραήλ, στη συνοικία Μπέιτ Χανούν, όπου δρούσαν ισραηλινές δυνάμεις ένοπλοι εισέβαλαν ξαφνικά από φρεάτια και τούνελ αιφνιδιάζοντας τον ισραηλινό στρατό.

«Δεν θέλουμε να πάμε εκεί κάτω. Ξέρουμε ότι μας άφησαν πολλές αυτοσχέδιες βόμβες», είπε ο αξιωματικός που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την Jerusalim Post.

Δίκτυο από σήραγγες και τούνελ

Η καταστροφή μίας κεντρικής σήραγγας είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη, οποιαδήποτε διμοιρία μπορεί να το κάνει είπε ο αξιωματικός.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός Στρατός έχει καταστρέψει 130 τούνελ, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για τις κατεδαφισμένες σήραγγες.

Οι σήραγγες είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με τον αξιωματικό. Για την ανατίναξή τους απαιτούνται αρκετοί τόνοι πυρομαχικών τα οποία μεταφέρονται όπως είπε με φορτηγά, για να ανατιναχθούν μερικές εκατοντάδες μέτρα σήραγγας.

Περίπου τα μισά από τα φρεάτια στη ζώνη επιχείρησης του Μπεϊτ Χανούν είχαν καταστραφεί, αλλά μπορούν να ξαναχτιστούν, παραδέχθηκε.

«Είναι δύσκολο να πούμε πόσες σήραγγες (έχουν καταστραφεί) επειδή είναι όλες συνδεδεμένες» πρόσθεσε.

Όμηροι

«Μερικές φορές λαμβάνουμε ενδείξεις ότι ένας στόχος μπορεί να σχετίζεται με ομήρους. Και μετά ξέρουμε ότι δεν πρέπει να του επιτεθούμε εκτός αν λάβουμε έγκριση», πρόσθεσε ο αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.

«Ο μόνος πληθυσμός που έχει απομείνει στην περιοχή είναι οι τρομοκράτες», είπε ο αξιωματικός, προσθέτοντας ότι μερικές φορές μια δευτερεύουσα έκρηξη που προκαλείται από έκρηξη καταστροφής σήραγγας «θα γκρεμίσει ένα κτίριο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά».

Ο αξιωματικός είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να καταστραφεί ολόκληρο το υπόγειο δίκτυο της Γάζας. «Νομίζω ότι είναι πιο περίπλοκο από το μετρό της Νέας Υόρκης», είπε.