ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συναγερμός στον ΠΟΥ για την εξάπλωση ασθενειών

Λωρίδα της Γάζας: Συναγερμός στον ΠΟΥ για την εξάπλωση ασθενειών
AP

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα καθώς εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε καταφύγια με ελάχιστες προμήθειες τροφίμων και πόσιμου νερού.

«Ανησυχούμε ιδιαιτέρως για την εξάπλωση ασθενειών όταν φθάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πάνω από 70.000 περιστατικά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και πάνω από 44.000 περιπτώσεις διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

Η έλλειψη τροφής στη Γάζα φέρνει προβλήματα υγείας

Από την αρχή του πολέμου οι ουρές αναμονής μπροστά από πολλά αρτοποιεία αυξάνονται συνεχώς, με τους κατοίκους να περιμένουν από τα ξημερώματα χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα βρουν αρκετό ψωμί για να θρέψουν ολόκληρη την οικογένειά τους.

Εξάλλου, πρόσθεσε το Ocha, στη διάρκεια των πέντε ωρών, κατά μέσο όρο, που αναγκάζονται να περιμένουν «είναι εκτεθειμένοι στις αεροπορικές επιδρομές».

Η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Mercy Cry ανέφερε ότι οι ομάδες της στη Γάζα πολλές φορές αναγκάστηκαν να δώσουν έως και 30 δολάρια για πέντε παξιμάδια.

Σε όλα τα καταστήματα τροφίμων τα ράφια είναι άδεια και πολλές φορές υπάρχουν ανακοινώσεις «ψωμί τέλος» ή «μαγιά τέλος».

Η UNRWA και το WFP διανέμουν απευθείας στους κατοίκους ψωμί που έχει παραχθεί από τα αρτοποιεία με τα οποία συνεργάζονται στα 154 καταλύματά τους όπου διαμένουν 813.000 εκτοπισμένοι. Όμως η UNRWA προειδοποιεί ότι τα περισσότερα φορτηγά που μεταφέρουν το ψωμί δεν έχουν πλέον καύσιμα.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν αρχίσει να φτιάχνουν ψωμί μόνοι τους. Στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπου στοιβάζεται μεγάλο μέρος του 1,65 εκατομμύριου των εκτοπισμένων, το μαρτυρούν οι φωτιές που καίνε μπροστά από τα σπίτια και τις σκηνές.

Αλλά το Ocha ανησυχεί: το αλεύρι, το νερό και το αλάτι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας. Και οι κάτοικοι αναγκάζονται «να παραλείψουν ή να περιορίσουν τα γεύματά τους» ή «να καταφύγουν σε μεθόδους μαγειρέματος που βλάπτουν την υγεία».

Κάποιοι τρώνε πια μόνο «κρεμμύδια και ωμές μελιτζάνες», αναφέρει το Ocha.