ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η Πολιτική Προστασία ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Αίτνα

Ιταλία: Η Πολιτική Προστασία ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Αίτνα
AP

Η Πολιτική Προστασία της Ιταλίας άλλαξε το επίπεδο συναγερμού λόγω εκτιμήσεων επικινδυνότητας 

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την πρόσφατη δραστηριότητα του ηφαιστείου Αίτνα στη Σικελία, που έχει σημάνει συναγερμό στην ιταλική Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, η Αρχή διέταξε την αλλαγή του επιπέδου συναγερμού για το ηφαίστειο από «πράσινο», που αντιστοιχεί σε μηδενική ή πολύ χαμηλή εκρηκτική δραστηριότητα, σε «κίτρινο», που αντιστοιχεί σε χαμηλή έως μέτρια εκρηκτική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο δελτίο τονίζεται πως η αξιολόγηση βασίζεται «σε εκθέσεις φαινομένων και εκτιμήσεις επικινδυνότητας που διατίθενται από τα σχετικά Κέντρα Αρμοδιότητας», που συλλέγουν και επεξεργάζονται τα δεδομένα του ηφαιστείου.

Έτσι, ως αποτέλεσμα της ανόδου του επιπέδου από «πράσινο» σε «κίτρινο» εντείνεται και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των δομών Πολιτικής Προστασίας.

«Οι πληροφορίες αυτές» τονίζει το δελτίο «επιτρέπουν στη δομή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας της Σικελίας να ειδοποιεί τις εδαφικές δομές πολιτικής προστασίας και να λαμβάνει πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ιδίως σε σχέση με τοπικά σενάρια επιπτώσεων».

Τέλος, καταλήγει το δελτίο «οι αλλαγές στο επίπεδο συναγερμού δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν διαδοχικά, δεδομένου ότι είναι πάντοτε δυνατές ξαφνικές ή απότομες αλλαγές στη δραστηριότητα, ακόμη και εντελώς απρόβλεπτες».