ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Προδότη Σάντσεθ» - Θύελλα για τον νόμο αμνηστίας στην Καταλονίας

Ισπανία: «Προδότη Σάντσεθ» - Θύελλα για τον νόμο αμνηστίας στην Καταλονίας

Η διαδήλωση, έγινε δύο ημέρες αφότου ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κέρδισε τετραετή θητεία με την υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων εθνικιστικών με αντάλλαγμα τον νόμο

Περίπου 170.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη Μαδρίτη το Σάββατο στη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του νόμου περί αμνηστίας που συμφώνησαν οι Ισπανοί Σοσιαλιστές σχετικά με την αυτονομιστική προσπάθεια της Καταλονίας το 2017 προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η διαδήλωση, η τελευταία από μια σειρά διαμαρτυριών σε πόλεις σε όλη τη χώρα, έγινε δύο ημέρες αφότου ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες κέρδισε τετραετή θητεία με την υποστήριξη των Καταλανών και των Βάσκων εθνικιστικών κομμάτων με αντάλλαγμα τον νόμο.

Διαδηλωτές, πολλοί κυματίζοντας ισπανικές σημαίες και κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Προδότης Σάντσεθ» και «Μην πουλάς την Ισπανία», διαδήλωσαν κατά του νόμου που τέσσερις δικαστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης και ηγέτες επιχειρήσεων είπαν ότι απειλεί το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών.

Οι αρχές ανέφεραν τον αριθμό των διαδηλωτών σε 170.000.

Στη διαμαρτυρία παρέστησαν οι ηγέτες του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και τους ακροδεξιού Vox.

Μετά τη συγκέντρωση, δεκάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το παλάτι Moncloa, την πρωθυπουργική κατοικία στη Μαδρίτη.

Η αμνηστία θα καλύψει περίπου 400 άτομα που συμμετείχαν στην εκστρατεία ανεξαρτησίας που έφτασε στο προσκήνιο το 2017, συμπεριλαμβανομένων αυτονομιστών, αλλά και αστυνομικών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις με ακτιβιστές.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια και είχε ως αποτέλεσμα τη χειρότερη πολιτική κρίση της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

Η αμνηστία θα είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία από τη γενική αμνηστία του 1977 για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φραγκίσκο Φράνκο και ο πρώτος νόμος αμνηστίας που εγκρίθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, σύμφωνα με το ισπανικό ερευνητικό συμβούλιο CSIC.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος κέρδισε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης την Πέμπτη με 179 ψήφους υπέρ και 171 κατά, υπερασπίστηκε τον νόμο λέγοντας ότι μια αμνηστία θα βοηθούσε στην εκτόνωση της έντασης στην Καταλονία.

Σε μια έρευνα της Metroscopia στα μέσα Σεπτεμβρίου, περίπου το 70% των ερωτηθέντων - το 59% από αυτούς υποστηρικτές των σοσιαλιστών - δήλωσαν ότι ήταν κατά της ιδέας μιας αμνηστίας.