ΚΟΣΜΟΣ

Iσλανδία: Ώρα μηδέν για την έκρηξη του ηφαιστείου - Τα τρομακτικά ηχητικά ντοκουμέντα

Iσλανδία: Ώρα μηδέν για την έκρηξη του ηφαιστείου - Τα τρομακτικά ηχητικά ντοκουμέντα

Ισλανδία: Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί οτι το μάγμα είναι πλέον «πολύ κοντά» στην επιφάνεια καθώς οι πολίτες προετοιμάζονται για την έκρηξη του ηφαιστείου Fagradalsfjall

Η Ισλανδία προετοιμάζεται για μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη που θα μπορούσε να εξαφανίσει μια ολόκληρη πόλη, να απελευθερώσει τοξικές αναθυμιάσεις και να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Η χώρα διέταξε εκκένωση και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η σεισμική δραστηριότητα αυξάνεται γύρω από το ηφαίστειο Fagradalsfjall. Οι πολίτες μπορούν πλέον να ακούσουν πώς ηχεί στην πραγματικότητα αυτό το ενοχλητικό βουητό χάρη σε μια εφαρμογή που μετατρέπει τις σεισμικές συχνότητες σε ήχο.

Το Earthtunes, το οποίο αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Northwestern, μετατρέπει την πιο οικεία ηχογράφηση σαθρών γραμμών που χαράσσονται σε μια σελίδα σε κάτι που μπορεί να ακουστεί. Το αποτέλεσμα είναι μια «συναρπαστική και τρομακτική» αλληλουχία θορύβου καθώς η χερσόνησος Ρέικιανες του νησιού σείεται από εκατοντάδες σεισμούς.

Θυμίζει χτύπημα πόρτας, χαλάζι που πέφτει πάνω σε μια τσίγκινα οροφή ή παράθυρο ή ανθρώπους που σπάνε παγάκια, λένε οι ερευνητές. «Η δραστηριότητα είναι τρομερή, συναρπαστική και τρομακτική», είπε η σεισμολόγος Σούζαν βαν ντερ Λι η οποία ανέπτυξε από κοινού το Earthtunes. «Η Ισλανδία έκανε το σωστό απομακρύνοντας τους κατοίκους στο κοντινό Γκρίνταβικ και το κοντινό γεωθερμικό εργοστάσιο Σβαρτσένγκι, έναν από τους παλαιότερους σταθμούς γεωθερμίας στον κόσμο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνδύασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ζεστό νερό για θέρμανση στην περιοχή»

Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα ηχητικά κλιπ και όλα προέρχονται από 24ωρη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε από το Παγκόσμιο Σεισμογραφικό Δίκτυο από τις 10 έως τις 11 Νοεμβρίου. Αποκαλύπτει πώς η δραστηριότητα έχει ενταθεί γύρω από την περιοχή Fagradalsfjall. «Αυτό που ακούτε είναι σεισμικά δεδομένα 24 ωρών — γεμάτα με σήματα σεισμού», είπε η βαν ντερ Λι.

«Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των σεισμών σχετίζεται με την εισβολή μάγματος στον φλοιό της χερσονήσου Ρέικιανες» Εξήγησε ότι οι 24 ώρες δραστηριότητας είχαν συμπιεστεί σε περίπου ενάμιση λεπτό ήχου, καταγράφοντας την «άνευ προηγουμένου ένταση των σεισμών».

Περίπου 4.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην πόλη Γκρίνταβικ λόγω της γειτνίασής της με το ηφαίστειο Fagradalsfjall στη χερσόνησο Ρέικιανες, ενώ το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο Blue Lagoon έχει επίσης κλείσει. Την περασμένη εβδομάδα, το Γκρίνταβικ είχε γεμίσει τεράστιες ρωγμές στη γη που ανέβλυζαν ατμό - το αποτέλεσμα του μάγματος που κινείται υπόγεια και ωθεί προς τα πάνω στον φλοιό της Γης. Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το μάγμα έχει φτάσει πολύ ψηλά στον φλοιό της γης, λένε οι μετεωρολόγοι.

Η εισβολή μάγματος συνεχίζει να βαθαίνει και να διευρύνεται, υποδεικνύοντας ότι έχει φτάσει ψηλά στον φλοιό της γης, σύμφωνα με την Kristín Jónsdóttir, επικεφαλής του τμήματος ηφαιστειακής δραστηριότητας στο Ισλανδικό Met Office.

Η πιο πιθανή τοποθεσία για ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία είναι κοντά στην ορεινή περιοχή Hagafell, σύμφωνα με την ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία. Τα τελευταία μοντέλα που βασίζονται σε δεδομένα GPS και δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι οι μεγαλύτερες κινήσεις εισβολής μάγματος συμβαίνουν βόρεια του Grindavík, κοντά στο Hagafell, δήλωσε το Met Office.

«Εάν το μάγμα καταφέρει να φτάσει στην επιφάνεια, το Hagafell πιστεύεται ότι είναι η πιθανή τοποθεσία για μια έκρηξη», είπε, προσθέτοντας ότι η σεισμικότητα που σχετίζεται με την εισβολή μάγματος παραμένει σταθερή. Περίπου 2.000 μίνι σεισμοί έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες, ο μεγαλύτερος από τους οποίους σημειώθηκε κοντά στο Χάγκεφελ και είχε μέγεθος 3,0 βαθμών. Το μεγαλύτερο μέρος της σεισμικής δραστηριότητας εξακολουθεί να καταγράφεται σε μια περιοχή βόρεια του Hagafel, σημείωσε το Met Office.