ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Στο «σφυρί» το εμβληματικό καπέλο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη

To εμβληματικό καπέλο του Ναπολέοντα
To εμβληματικό καπέλο του Ναπολέοντα

Ένα εμβληματικό καπέλο που φορούσε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, όταν κυβέρνησε τη γαλλική αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα βγαίνει σε δημοπρασία στο Παρίσι 

Ένα καπέλο του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Α’, το διάσημο μαύρο δίκερο με τη μπλε, άσπρη και κόκκινη κονκάρδα του, πρόκειται να πουληθεί σε δημοπρασία σήμερα στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο οίκος Osenat. Το δίκερο μαύρο καπέλο από τσόχα που εκτιμάται από 600.000 έως 800.000 ευρώ πωλείται μαζί με άλλα αναμνηστικά του Ναπολέοντα που συναρμολογήθηκαν από έναν βιομήχανο που πέθανε πέρυσι.

Οι ιστορικοί λένε ότι τα καπέλα ήταν μέρος της προσωπικότητας του Ναπολέοντα. Φορώντας το στο πλάι τον έκανε αναγνωρίσιμο στη μάχη. Είχε περίπου 120 δίκερα καπέλα όλα αυτά τα χρόνια, με μόνο 20 να έχουν απομείνει - πολλά σε ιδιωτικές συλλογές.

Ο υπεύθυνος δημοπρασίας Jean Pierre Osenat είπε: «Οι άνθρωποι αναγνώριζαν αυτό το καπέλο παντού. Όταν το έβλεπαν στα πεδία των μαχών, ήξεραν ότι ο Ναπολέων ήταν εκεί. Και όταν ήταν σε ιδιωτικές στιγμές, το είχε πάντα στο κεφάλι του ή στο χέρι του, και μερικές φορές το έριχνε στο έδαφος. Αυτή ήταν η εικόνα, το σύμβολο του αυτοκράτορα». Οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας είπαν ότι αυτό το καπέλο είναι σε άψογη κατάσταση, παραμένοντας καθ' όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα στην ίδια οικογένεια του υπευθύνου του παλατιού του Ναπολέοντα.

Το καπέλο που δημοπρατείται από τον οίκο δημοπρασιών Osenat στο Φοντενεμπλό έχει μία κονκάρδα που ο Ναπολέων έβαλε στο καπέλο του το 1815, καθώς διέσχιζε τη Μεσόγειο από τη νήσο Έλβα, όπου είχε εξοριστεί προς την Αντίμπ.

Άλλα αντικείμενα που πωλούνται περιλαμβάνουν ένα ασημένιο πιάτο που λεηλατήθηκε από την άμαξα του Ναπολέοντα μετά την ήττα του το 1815 στο Βατερλώ και έναν ξύλινο νεσεσέρ που περιείχε μια ασημένια οδοντόβουρτσα, ψαλίδι και άλλα αντικείμενα.