ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο Σάντσεθ διατηρεί στο πόστο τους κορυφαίους υπουργούς - Τα ονόματα που πιθανότατα αλλάζουν

O Πέδρο Σάντσεθ
O Πέδρο Σάντσεθ
ΑΡ

Ισπανία: Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να διατηρήσει τους υψηλόβαθμους υπουργούς του στο νέο υπουργικό συμβούλιο (2)

Ο επανεκλεγείς σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να διατηρήσει την Νάντια Καλβίνιο ως υπουργό Οικονομικών στο νέο του υπουργικό συμβούλιο που θα ανακοινώσει αργότερα μέσα στην ημέρα και το οποίο δεν προβλέπεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, είπαν πηγές στο Reuters.

Η Καλβίνιο, η οποία ηγείται της κούρσας για την εξασφάλιση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο τέλος του χρόνου, θα διατηρήσει την θέση της και ως πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες και η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας-- η επικεφαλής του ήσσονος εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό, του κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Sumar--αναμένεται να διατηρήσουν όλοι το πόστο τους.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό TVE, ο Σάντσεθ πιθανόν να διορίσει υπουργό Βιομηχανίας τον Γιόρντι Χερέου του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Σάντσεθ, του οποίου το κοινοβούλιο ανανέωσε την πρωθυπουργική θητεία, ξεκινάει με την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου υπουργικού του συμβουλίου, στο οποίο οι περισσότεροι από τους υψηλόβαθμους υπουργούς διατηρούν την θέση τους, μια ασυνήθιστη κίνηση για πρωθυπουργό που φημίζεται για τις αιφνιδιαστικούς ανασχηματισμούς του.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Φέλιξ Μπολάνος θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να εφαρμόσει τον αμφιλεγόμενο νόμο περί αμνηστίας που επέτρεψε στους σοσιαλιστές να εξασφαλίσουν μια ακόμη θητεία.

Η Άνα Ρεντόντο θα αντικαταστήσει την Ιρένε Μοντέρο του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos ως υπουργός Ισότητας, ενώ η αρχηγός του Podemos Ιόνε Μπελάρα επίσης θα υποβιβαστεί, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Δεδομένης της αναμενόμενης δυσκολίας ψήφισης νόμων με μια κυβέρνηση μειοψηφίας--ειδικά του προϋπολογισμού--η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο θα προαχθεί σε μια από τις τέσσερις αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με την ακροαριστερή πλατφόρμα Sumar διαθέτει μόλις 152 έδρες στην 350 εδρών βουλή ώστε θα χρειαστεί να συνάπτει συμφωνίες με περιφερειακά κόμματα για να περνάει νόμους. Παρά την προγενέστερη δέσμευσή του να περιορίσει τον αριθμό των μελών του υπουργικού του συμβουλίου ο Σάντσεθ θα διατηρήσει σε 22 τις υπουργικές θέσεις και θα προσφέρει πέντε υπουργεία στο Sumar.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ