ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ – Γκουτέρες: «Δεν θα ήταν λύση ένα προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα»

Πόλεμος στο Ισραήλ – Γκουτέρες: «Δεν θα ήταν λύση ένα προτεκτοράτο των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα»
AP.

«Πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία σε ευκαιρία», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ισραήλ.

«Δεν αποτελεί λύση ένα προτεκτοράτο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα», δηλώνοντας υπέρ μίας «μετάβασης, στην οποία θα μετάσχουν πολλοί παράγοντες, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι αραβικές χώρες», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σημαντικό είναι να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτήν την τραγωδία σε ευκαιρία και για να καταστεί αυτό δυνατό, μετά τον πόλεμο πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα προς μία λύση δύο κρατών», προσέθεσε.

Αυτό απαιτεί μία «ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα. Όμως, δεν μπορεί να πάει στη Γάζα μαζί με τα ισραηλινά άρματα μάχης. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μία μεταβατική περίοδο», σημείωσε.

Ακόμη, ο Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε για άλλη μία φορά «τις παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και τις παραβιάσεις της προστασίας των αμάχων στη Γάζα». Κάθε χρόνο, ο Γενικός Γραμματέας δημοσιεύει τη «λίστα της ντροπής» που συντάσσει σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και η απουσία του Ισραήλ από αυτήν επικρίνεται από τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς να αναφέρει εάν αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί, ο κ. Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Γάζα με άλλες συγκρούσεις των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» του.

«Παρουσίασα επτά αναφορές και σε αυτές, ο μεγαλύτερος αριθμός σκοτωμένων παιδιών μέσα σε έναν χρόνο από έναν παράγοντα αφορούσε τους Ταλιμπάν την περίοδο 2017 – 2018, ο δεύτερος ήταν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της, εκεί επίσης ήταν γύρω στα 700», επεσήμανε.

«Χωρίς να υπεισέλθω στις συζητήσεις για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν από τις “ντε φάκτο” αρχές στη Γάζα, καθίσταται σαφές ότι σε μερικές εβδομάδες, χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν», επέμεινε, κάνοντας λόγο για έναν αριθμό νεκρών αμάχων «χωρίς προηγούμενο», κατά τη διάρκεια σύγκρουσης απ’ όταν ανέλαβε επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Ιανουάριο του 2017.

Σχετικές ειδήσεις