ΚΟΣΜΟΣ

Banksy: Ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου λέει για πρώτη φορά το μικρό του όνομα - Η «χαμένη» συνέντευξη

Banksy: Ο διάσημος καλλιτέχνης δρόμου λέει για πρώτη φορά το μικρό του όνομα - Η «χαμένη» συνέντευξη

Ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου Banksy επιβεβαιώνει το όνομά του σε μια χαμένη συνέντευξη στο BBC

Σε μία χαμένη συνέντευξη του BBC που ήρθε στο φως, ο μυστηριώδης καλλιτέχνης του δρόμου Banksy αποκαλύπτει ποιο είναι το μικρό του όνομα. Στην ηχογράφηση του 2003, ο ρεπόρτερ του BBC Nάιτζελ Ρεντς, τον ρωτά αν τον λένε «Ρόμπερτ Μπανκς» και ο καλλιτέχνης απαντά: «Είναι Ρόμπι»

Αυτό είναι εδώ και πολύ καιρό το αντικείμενο εικασιών στο διαδίκτυο, με παραλλαγές των «Robin, Robert και Robbie» να προτείνονται. Η πλήρης συνέντευξη μπορεί να ακουστεί στο BBC Sounds ως The Banksy Story του Radio 4. Ένα μπόνους επεισόδιο του podcast ηχογραφήθηκε ειδικά μετά την ανακάλυψη της ηχογράφησης. Σε αυτό ο Banksy συγκρίνει την προσέγγισή του στην τέχνη - η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή γκράφιτι κρυφά με ταχύτητα - με τα γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων.

«Είναι γρήγορο», είπε ο καλλιτέχνης του Μπρίστολ, προσθέτοντας: «Θέλω να το φτιάξω και να ξεσκονίσω». Είναι μια από τις πρώτες γνωστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις με τον καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «μυστηριώδης» από τον Τύπο. Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν αποκαλύφθηκε ποτέ, αλλά η συνέντευξη δίνει στους θαυμαστές του, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλές διασημότητες πρώτης γραμμής, μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουν τη φωνή του.

Ο καλλιτέχνης - τότε στα 20 του - μίλησε στον Ρεντς, πρώην ρεπόρτερ τεχνών του BBC, το καλοκαίρι του 2003 για να σηματοδοτήσει την έναρξη της παράστασης Turf War του Banksy στο ανατολικό Λονδίνο. Μια επεξεργασμένη έκδοση μεταδόθηκε τον Ιούλιο στο πρόγραμμα PM του BBC. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε όλο το υλικό.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο δημοσιογράφος άκουγε το podcast The Banksy Story και αυτό τον ώθησε να ανακτήσει ολόκληρη τη συνέντευξη σε έναν μίνι δίσκο στο σπίτι του. Το υλικό που δεν έχει ξανακουστείπεριλαμβάνει την υπεράσπιση του βανδαλισμού ως μορφή τέχνης από τον Banksy.

«Δεν είμαι εδώ για να ζητήσω συγγνώμη για αυτό», είπε στον κ. Ρεντς. «Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος να πεις την άποψή σου, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα μου μαγείρευε κυριακάτικο ψητό κάθε Κυριακή και έλεγε κάθε Κυριακή: χρειάζονται ώρες για να το φτιάξεις, λεπτά για να φας. Και αυτές τις μέρες τρώει γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων και φαίνεται πολύ πιο χαρούμενη. Ακολουθώ αυτή την προσέγγιση στην τέχνη πραγματικά. Θέλω να το κάνω και να τελειώνει»

Όταν πιέστηκε για το εάν το γκράφιτι είναι βανδαλισμός και παράνομο, ο Banksy είχε μία συμβουλή για τους ανθρώπους: «Βγειτε έξω! Ξεσκάστε. Καλή διασκέδαση!», είπε, προσθέτοντας ότι άλλοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν πάνω από τη δουλειά σου. «Άλλοι άνθρωποι, μπορούν να το αλλάξουν. Μπορούν να το ξεφορτωθούν», είπε.

Ο Banksy έγινε γνωστός μέσω μιας σειράς γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε κτήρια σε όλη τη χώρα, κατά βάση με σατιρικά θέματα. Είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να διατηρήσει την ταυτότητά του, τουλάχιστον επίσημα, άγνωστη.

Το 2018, κατέπληξε τον κόσμο της τέχνης όταν ο πίνακας του Girl With Balloon «αυτοκαταστράφηκε» στο Λονδίνο, αμέσως μετά την πώληση του σε δημοπρασία. Το Girl With Balloon ήταν αρχικά στένσιλ σε έναν τοίχο στο ανατολικό Λονδίνο και έχει αναπαραχθεί ατελείωτα, με αποτέλεσμα να γίνει μια από τις πιο γνωστές εικόνες του Banksy.