ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία ηφαίστειο: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου - «Περιμένουμε την έκρηξη, σηκώνεται το έδαφος διαρκώς»

Ισλανδία ηφαίστειο: Μαρτυρία Έλληνα κατοίκου - «Περιμένουμε την έκρηξη, σηκώνεται το έδαφος διαρκώς»
AP IMAGES

Ισλανδία ηφαίστειο: Ώρες αγωνίας στο νησί της Βόρειας Ευρώπης εν αναμονή της έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjall

Την αγωνιώδη περιπέτεια που ζουν εδώ και λίγες ημέρες οι κάτοικοι στην Ισλανδία και την κωμόπολη Γκρίνταβικ, περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παύλος Φουρματζίρ, κάτοικος της χώρας.

Το ηφαίστειο Fagradalsfjall... βρυχάται εδώ και ημέρες ωστόσο δεν έχει εκραγεί κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες αλλά και στους κατοίκους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

«Είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή. Τώρα περιμέναμε την έκρηξη και βασικά έπρεπε να έχει γίνει ήδη πριν από τρεις μέρες. Αλλά η αναμονή, μάς δυσκολεύει τη ζωή», είπε ο κ. Φουρματζίρ, με το βλέμμα στο χωριό που εκκενώθηκε και όπως είπε, αναμένεται να καταστραφεί, καθώς βρίσκεται πάνω από υπόγειο ποταμό μάγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, που κινείται ανοδικά προς την επιφάνεια.

«Μένουν εκεί περίπου σχεδόν 4.000 άνθρωποι. Το χωριό εκκενώθηκε. Τούς άφησαν να μπουν για να πάρουν λίγα πράγματα κι έπρεπε πάλι να φύγουν πολύ γρήγορα. Το έδαφος σηκώνεται κάθε ημέρα κατά 8, 8 χιλιοστά. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο πριν. Τα ηφαίστεια, κάνουν την έκρηξη σχεδόν αμέσως. Δεν ξέρω γιατί αυτό δεν έγινε», είπε ο Έλληνας κάτοικος της Ισλανδίας.

Ο κ. Φουρματζίρ επισημαίνει πάντως ότι η έκρηξη δεν αναμένεται μεγάλη. «Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει ακίνδυνα στην Ισλανδία, αλλά για το χωριό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο η έκρηξη αναμένεται καταστροφική», πρόσθεσε.

«Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να μην εκραγεί μέσα στην πόλη, να πάει η λάβα έξω και να γλιτώσει το χωριό», είπε ο Έλληνας και πρόσθεσε ότι «θα είναι επείγον διαρκείας, καθώς η έκρηξη ενός ηφαιστείου σημαίνει συναγερμό για 5 -10 χρόνια».