ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: 48 νεκροί δημοσιογράφοι από την έναρξη του πολέμου - «Μπλακ άουτ» ειδήσεων

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα
Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα
ΑΡ

Η επίθεση του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα έχει σκοτώσει 48 ρεπόρτερ και προκάλεσε «μπλακ άουτ ειδήσεων», λέει η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει δημιουργήσει τον πιο θανατηφόρο μήνα για τους δημοσιογράφους από τότε που ξεκίνησαν τα στατιστικά στοιχεία πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες και δημιούργησε μπλακ άουτ ειδήσεων στην εμπόλεμη περιοχή, δήλωσε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Η ομάδα έχει καταγράψει τους θανάτους 48 δημοσιογράφων από τότε που η Χαμάς πραγματοποίησε τη φονική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας συντονισμένο ισραηλινό βομβαρδισμό και χερσαία εισβολή στη Γάζα ως απάντηση. Η επιτροπή είχε ήδη χαρακτηρίσει τον πρώτο μήνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς ως τον πιο θανατηφόρο που υπέστησαν δημοσιογράφοι από το 1992 προτού σκοτωθούν έξι ακόμη Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Γάζα το Σαββατοκύριακο.

Πέντε σκοτώθηκαν μόνο το Σάββατο, καθιστώντας τον τον δεύτερο πιο θανατηφόρο πόλεμο εκτός από την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, όταν έξι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών σε διάστημα έξι εβδομάδων συγκρίνεται με τους 42 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν παγκοσμίως το 2022, συμπεριλαμβανομένων 15 που πέθαναν καλύπτοντας τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θεωρείται ευρέως ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη σύγκρουση για τα μέσα ενημέρωσης.

Το CPJ λέει ότι η θανατηφόρα τάση ξεπερνά κατά πολύ τους 30 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στο αποκορύφωμα του συριακού εμφυλίου πολέμου, που παλαιότερα θεωρούνταν ως η πιο θανατηφόρα εμπόλεμη ζώνη για τους δημοσιογράφους τον τελευταίο καιρό.

Τώρα η οργάνωση έχει απευθύνει μια επείγουσα έκκληση προς το Ισραήλ και τους δυτικούς συμμάχους του να μεταρρυθμίσουν τους κανόνες εμπλοκής που έχουν αναπτυχθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για να απαγορεύσουν τη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον δημοσιογράφων που φέρουν διακριτικά του Τύπου.

Ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής της επιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε ότι ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων από μέσα ενημέρωσης σε συνδυασμό με διαδοχικές περικοπές σε δίκτυα Διαδικτύου και τηλεφώνου και αυστηρότερη λογοκρισία, επέβαλαν ουσιαστικά ένα μπλακ άουτ πληροφοριών στη Γάζα, μια μικρή παράκτια περιοχή όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Σήμαινε έλλειψη πληροφοριών για έναν πληθυσμό που πασχίζει να βρει φαγητό, καύσιμα και καθαρό νερό, είπε.

«Η αναφορά της σύγκρουσης έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνη λόγω του εκθετικού κινδύνου για τους τοπικούς Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο και διέξοδο», είπε ο Μανσούρ. «Επίσης, ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για τις δολοφονίες, λέγοντας στους διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης ή των υπαλλήλων τους.

«Έχουμε πει, ειδικά αφού ο στρατός στόχευσε τις εγκαταστάσεις επικοινωνιών, ότι φτάσαμε σε μπλακ άουτ. Έχουμε επίσης προβλήματα με τη λογοκρισία, τις επιθέσεις και τις κρατήσεις στη Δυτική Όχθη». Το 90% των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν είναι Παλαιστίνιοι, με εξαίρεση τέσσερις Ισραηλινούς δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς και έναν Λιβανέζο υπήκοο. Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και φωτορεπόρτερ. «Είναι οι πιο απαραίτητοι αυτή τη στιγμή, αλλά είναι και οι πιο ευάλωτοι», κατέληξε ο Μανσούρ

Άλλοι εννέα δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί και άλλοι τρεις αγνοούνται. Δεκατρείς έχουν συλληφθεί ως μέρος αυτού που περιγράφεται ως ισραηλινό «καθεστώς λογοκρισίας» που εισήχθη βάσει νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης. Δεν είναι σαφές πόσοι δημοσιογράφοι κάλυπταν τη σύγκρουση την ώρα του θανάτου τους. Αλλά το CPJ ερευνά κάθε περίπτωση για να δει εάν οι δημοσιογράφοι θανατώθηκαν μέσα σε διασταυρούμενα πυρά ενώ προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους, πρόσθεσε ο Mansour.