ΚΟΣΜΟΣ

Ηφαίστειο στην Ισλανδία: Το «Plan B» των αρχών - Θα ψεκάσουν με νερό τη λάβα σε περίπτωση έκρηξης

Παραμένει ο κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία
Παραμένει ο κίνδυνος έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία
ΑΡ

Ισλανδία: Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να «ψεκάσουν» με νερό τη λάβα που θα προέκυπτε σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης για να προστατεύσουν την πόλη Γκρίνταβικ.

Οι ισλανδικές αρχές εξετάζουν σχέδιο για να ψεκάσουν με νερό τη λάβα σε περίπτωση που εκραγεί το ηφαίστειο. Το νερό θα μπορούσε να πέσει για να κρυώσει και να εκτρέψει τη ροή της λάβας για την προστασία της πόλης Γκρίνταβικ που έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό».

Οι αρχές θα χρησιμοποιούσαν το νερό για να ψύξουν και να εκτρέψουν τη ροή της λάβας για να προστατεύσουν το αλιευτικό λιμάνι 4.000 ανθρώπων στη νότια χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας. Οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ στις 11 Νοεμβρίου, αφού η μετατόπιση του μάγματος κάτω από τον φλοιό της Γης προκάλεσε εκατοντάδες σεισμούς –προειδοποίηση για πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη– και χιλιάδες μικρότεροι σεισμοί έχουν ταρακουνήσει την περιοχή έκτοτε.

Ο Víðir Reynisson, επικεφαλής πολιτικής προστασίας και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Ισλανδίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αρχές και οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα χρήσης μεγάλου όγκου νερού για την ψύξη της λάβας για την προστασία της πόλης Γκρίνταβικ και σημαντικών υποδομών.

Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε το 1973, όταν υπήρξε μία ρωγμή 150 μέτρα από το κέντρο της πόλης στο νησί Heimaey, εκπλήσσοντας τους ντόπιους. Οι κάτοικοι κατάφεραν να επιβραδύνουν και να ελέγξουν την εξάπλωση της λάβας. «Μια τεχνική ομάδα αξιολόγησης θα φτάσει στην Ισλανδία και θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε τις πιθανότητες», είπε ο Reynisson. Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη, και βιώνει μια έκρηξη κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια κατά μέσο όρο.

Το Γκρίνταβικ βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο του Ρέικιανες, καθώς και σε μια δεξαμενή γλυκού νερού. Βρίσκεται επίσης κοντά στο γεωθερμικό θέρετρο σπα Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που έχει κλείσει προληπτικά. Οι αρχές κατασκεύασαν τις τελευταίες ημέρες ενισχύσεις γύρω από το εργοστάσιο Svartsengi για να το προστατεύσουν σε περίπτωση έκρηξης.