ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Πόλεμος στο Ισραήλ: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

Τετραήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.  

Την Παρασκευή στις 7 το πρωί τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία προκειμένου να απελευθερωθούν από τη Γάζα.

Η πρώτη ομάδα 13 αμάχων θα απελευθερωθεί από τη Γάζα την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα.

Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνται στις φυλακές του.

Μια τετραήμερη παύση στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αναμένεται να ξεκινήσει τώρα.

Εάν επιτύχει η τετραήμερη παύση των μαχών θα σηματοδοτήσει την πρώτη σε σχεδόν επτά εβδομάδες πολέμου.

Η προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών, μερικών από τους περίπου 240 ανθρώπους που κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια των επιθέσεών της στις 7 Οκτωβρίου.

Η παύση των μαχών θα φέρει επίσης κάποια ανακούφιση στα 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με την υπόσχεση ότι θα δοθεί περισσότερη αναγκαία βοήθεια στον θύλακα στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου - η κυβέρνηση έχει ορκιστεί να ολοκληρώσει την αποστολή της για την εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή όλων των ομήρων.

Η Χαμάς -την οποία το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση- δήλωσε ότι η συμφωνία θα δώσει χρόνο στους Παλαιστίνιους να ανακάμψουν μετά από μια έντονη ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση που η κυβέρνησή της στη Γάζα λέει ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 14.500 ανθρώπους.