ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στις 16:00 η απελευθέρωση 13 ομήρων, με αντάλλαγμα 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους

Σήμερα η πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ-Χαμάς
Σήμερα η πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων Ισραήλ-Χαμάς
ΑΡ

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 αιχμαλώτους σήμερα ως μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς.

Οι ισραηλινές οικογένειες περιμένουν με αγωνία την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 π.μ., ενώ η πρώτη ομάδα 13 Ισραηλινών ομήρων αναμένεται να απελευθερωθεί στις 4 μ.μ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έλαβε μια «αρχική» λίστα με τα ονόματα των απαχθέντων που αναμένεται να απελευθερωθούν και ότι οι οικογένειες όσων θα επέστρεφαν την Παρασκευή είχαν ενημερωθεί, όπως και οι συγγενείς τους

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το Ισραήλ ότι τρεις φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο, δηλαδή συνολικά 150.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 κρατούμενους σήμερα. Η ομάδα των Παλαιστινίων θα αποτελείται από 24 γυναίκες και 15 έφηβους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή την Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο Παλαιστίνιος επίτροπος για τους κρατούμενους Καντούρα Φάρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Ofer του Ισραήλ γύρω στις 16:00 τοπική ώρα. Αυτό θα συμπίπτει με την προγραμματισμένη παράδοση στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου των 13 ομήρων που συνέλαβε η Χαμάς.

«Αφού ο Ερυθρός Σταυρός υποδεχθεί τους (Παλαιστίνιους) αιχμαλώτους, αυτοί από την Ιερουσαλήμ θα πάνε στην Ιερουσαλήμ και αυτοί από τη Δυτική Όχθη θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Μπετούνια, όπου θα τους περιμένουν οι οικογένειές τους», είπε ο κ. Φάρες.