ΚΟΣΜΟΣ

Όσκαρ Πιστόριους: Κρίνεται η αποφυλάκισή του δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του

O Όσκαρ Πιστόριους
O Όσκαρ Πιστόριους
ΑΡ

Όσκαρ Πιστόριους: Σήμερα (24.11) κρίνεται το αίτημα αποφυλάκισής του Νοτιοαφρικανού πρώην Παραολυμπιονίκη που καταδικάστηκε για την δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στίνκαμπ το 2013

Ο πρώην πρωταθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων, Όσκαρ Πιστόριους κάνει άλλη μια προσπάθεια για πρόωρη αποφυλάκιση από τη φυλακή της Νότιας Αφρικής όπου εκτίει περισσότερα από 13 χρόνια για τη δολοφονία της κοπέλας του, Ρίβα Στίνκαμπ,

Ο Πιστόριους την πυροβόλησε πριν από 10 χρόνια στο σπίτι του στην Πρετόρια σε μια δολοφονία που συγκλόνισε τον κόσμο και φυλακίστηκε για φόνο το 2016. Η νέα ακρόαση για την αποφυλάκισή του γίνεται στη φυλακή Atteridgeville, λίγο έξω από την Πρετόρια. Η μητέρα της Στίβκαμπ, Τζουν η οποία δεν είναι αντίθετη με την αίτηση, δεν θα είναι παρούσα στην ακροαματική διαδικασία, δήλωσε στο BBC η δικηγόρος της Τάνια Κοέν. Ο πατέρας της Μπάρι, πέθανε τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα αποφασίσει το συμβούλιο αποφυλάκισης, αλλά θα μπορούσε να γίνει γρήγορα Σε περίπτωση που ο Πιστόριους λάβει απόλυση υπό όρους, θα οριστεί η ημερομηνία αποφυλάκισής του. Μεταξύ άλλων παραγόντων, το συμβούλιο αποφυλάκισης θα εξετάσει την καταδίκη του Πιστόριους, τη συμπεριφορά του ενώ βρισκόταν στη φυλακή και τον κίνδυνο που θέτει για το κοινό.

Η 29χρονη Στίνκαμπ ήταν πτυχιούχος νομικής και επιτυχημένο μοντέλο. Σκοτώθηκε όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές με ένα πιστόλι μέσα από την πόρτα μιας τουαλέτας στο σπίτι του στην Πρετόρια τις πρώτες πρωινές ώρες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο 37χρονος σήμερα Πιστόριους υποστήριξε στη δίκη ότι πίστευε ότι ένας εισβολέας ήταν παρών στο σπίτι και ότι η σύντροφός του, ήταν ακόμα στο κρεβάτι. Καταδικάστηκε για φόνο το 2015. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο απολογισμός του Πιστόριους για τη νύχτα «διέφερε ουσιαστικά» και ότι «πυροβόλησε χωρίς να έχει λογικό ή γνήσιο φόβο ότι η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο».

Οι δικαστές είπαν ότι η υπόθεση αφορούσε μια «ανθρώπινη τραγωδία σαιξπηρικών διαστάσεων». Μια πρώτη ακρόαση για την αποφυλάκιση του Πιστόριους τον Μάρτιο κατέρρευσε όταν οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης που απαιτείται για να αποφυλακιστεί.

Όμως τον περασμένο μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ήταν λάθος, γεγονός που οδήγησε στη νέα ακρόαση. Τα κάτω άκρα του Πιστόριους ακρωτηριάστηκαν όταν ήταν λιγότερο από ένός έτους. Στη συνέχεια με τη βοήθεια προσθετικών μελών έγινε παγκοσμίου φήμης αθλητής γνωστός ως «blade runner».

Κέρδισε πολλά χρυσά μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αγωνίστηκε επίσης με αθλητές χωρίς αναπηρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Η δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ και η επακόλουθη δίκη έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο