ΚΟΣΜΟΣ

Ανταρκτική: Φόβος για την κίνηση του τεράστιου παγόβουνου-Είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο

Ανταρκτική: Φόβος για την κίνηση του τεράστιου παγόβουνου-Είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο
GLOMEX

Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου, το επονομαζόμενο Α23a κινείται ξανά για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες. Το παγόβουνο ξεκόλλησε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας Weddell σχηματίζοντας ουσιαστικά ένα νησί από πάγο.

Η έκταση του Α23a είναι 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το Λονδίνο, με πάχος περίπου 400 μέτρα.

Αυτό που προκαλεί όμως μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι εικόνες από δορυφόρο δείχνουν ότι το παγόβουνο, κινείται γρήγορα, εξαιτίας των ανέμων και των ρευμάτων και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.

Η Μόσχα έστειλε μια αποστολή για να απομακρύνει τον εξοπλισμό από τη βάση Druzhnaya 1, φοβούμενη ότι θα χαθεί. Ωστόσο, το παγόβουνο δεν απομακρύνθηκε πολύ από την ακτή, προτού «αγκυροβολήσει» στις λάσπες του βυθού της θάλασσας Weddell.

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά έπρεπε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος, προκειμένου να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνησή του το 2020» σημείωσε στο BBC, ο ειδικός από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτική, British Antarctic Survey (BAS), Dr Andrew Fleming