ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Απελευθερώθηκαν και έμαθαν οτι η Χαμάς δολοφόνησε τη μαμά τους - Η ιστορία τους συγκλονίζει

Οι έφηβοι με τους γονείς τους
Οι έφηβοι με τους γονείς τους

Δύο έφηβοι που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς δεν γνώριζαν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε και ο πατέρας τους αγνοείται. Η «οδύσσεια» των δύο νέων που επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά απο 50 μέρες συγκλονίζει

Οι Ισραηλινοί Noam και Alma Or, 16 και 13 ετών αντίστοιχα αντιμετώπισαν μια νέα φρίκη μετά την απελευθέρωσή τους καθώς ανακάλυψαν ότι η μητέρα τους είναι νεκρή και ο πατέρας τους αγνοείται. Βγαίνοντας από την αιχμαλωσία μετά από 50 ημέρες, τα έφηβα αδέρφια ανακάλυψαν τη θλιβερή πραγματικότητα. Αφού τους υποδέχτηκαν οι παππούδες τους και τους έλεγξαν σε ένα νοσοκομείο, οι έφηβοι ενημερώθηκαν ότι η μητέρα τους, Γιόνατ είχε σκοτωθεί και ο πατέρας τους, Ντρορ παραμένει αγνοούμενος.

Τα δύο αδέρφια ανησυχούσαν καθώς κρατούνταν αιχμάλωτοι σε ένα δωμάτιο στη Γάζα μαζί με μία ακόμη όμηρο – μια 39χρονη γυναίκα με την οποία ανέπτυξαν στενό δεσμό. Ο Αχάλ Μπεσοράι, θείος των εφήβων, είπε στον Guardian ότι ήταν δύσκολο για την οικογένεια να μεταδώσει τα νέα το βράδυ του Σαββάτου, ώρες μετά την απελευθέρωση των παιδιών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Δυστυχώς, δεν γνώριζαν ότι η αδερφή μου, η μητέρα τους, δολοφονήθηκε», είπε. «Ξαφνικά έρχονται να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα για πρώτη φορά μετά από 50 ημέρες και η πρώτη είδηση που μαθαίνουν είναι ότι η μαμά τους δεν είναι πια στη ζωή. Νομίζω ότι ήταν πολύ τραυματικό, υπήρχαν πολλά δάκρυα, πολύς πόνος».

Ο Μπεσοράι ένας Βρετανο-Ισραηλινός δικηγόρος που ζει στις Φιλιππίνες, είχε μια μακρά συνομιλία με τα ανήψια του το Σάββατο, αφού συναντήθηκαν ξανά με τον μεγαλύτερο αδερφό τους, τον Γιάλι, 18 ετών, ο οποίος γλίτωσε από την επίθεση καθώς ήταν εθελοντής στον ισραηλινό στρατό, και τους παππούδες τους.

Για πρώτη φορά, η ευρύτερη οικογένεια έμαθε πώς τα δύο αδέρφια χωρίστηκαν από τους γονείς τους καθώς η Χαμάς εισέβαλε στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου. Τα παιδιά είπαν ότι είχαν καταφύγει σε ένα ασφαλές δωμάτιο με τους γονείς τους όταν ένοπλοι της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους. «Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς έκαψαν το σπίτι τους για να τους αναγκάσουν να βγουν από το ασφαλές δωμάτιο, τα παιδιά πήδηξαν από το παράθυρο και προσπάθησαν να κρυφτούν σε διαφορετικό μέρος, αλλά οι τρομοκράτες τους βρήκαν και τους πήγαν στη Γάζα με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο από το κιμπούτς.

«Έβαλαν τον Νόαμ στο πορτμπαγκάζ και την ανιψιά μου μπροστά με άλλους οκτώ τρομοκράτες της Χαμάς», είπε ο Μπεσοράι. Η 50χρονη Γιόνατ, πυροβολήθηκε καθώς προσπάθησε να κρυφτεί, ενώ ο Ντρορ 50 ετών, πιστεύεται ότι έχει απαχθεί. Στη Γάζα, τα παιδιά ήταν περιορισμένα σε ένα μονόκλινο δωμάτιο σε ένα σπίτι με μια άλλη γυναίκα.

Δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση των εφήβων, ώστε να μην αναστατώσει τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων, οι οποίοι απήχθησαν το «Μαύρο Σάββατο». Ο Μπεσοράι είπε: «Κρατούνταν οι δυο τους μαζί με μια άλλη κυρία. Ξέρω ποια είναι και την άφησαν πίσω, δεν την απελευθέρωσαν, οπότε είναι τώρα μόνη της σε αυτό το εγκαταλειμμένο μέρος.

«Πιστεύω ότι αυτό που έκαναν είναι ότι πήγαν λαθραία τα παιδιά στις τουαλέτες για να μην ξέρει ότι θα απελευθερωθούν και στη συνέχεια έδεσαν τα μάτια των παιδιών και τα πήγαν με το αυτοκίνητό τους για να τα παραδώσουν στον Ερυθρό Σταυρό». Ο Μπεσοράι, ο οποίος μεγάλωσε στο κιμπούτς πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1991 για να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πίστευε ότι τα παιδιά είχαν δημιουργήσει στενό δεσμό με τη γυναίκα.

«Τους ρώτησα πώς καταφέρατε να επιβιώσετε και μου είπαν ότι στήριξαν ο ένας τον άλλον αν θέλετε. Έτσι, όταν κάποιος ήταν πεσμένος, ο άλλος τον ενθάρρυνε και του πρόσφερε ηθική υποστήριξη», είπε. Τα παιδιά δεν κρατήθηκαν σε τούνελ, είπε ο Μπεσοράι, αλλά πρόσθεσε: «Υπήρχαν άλλα πράγματα που συνέβησαν που έκαναν την εμπειρία δύσκολη, πολύ δύσκολη».

Είπε ότι η Χαμάς φαίνεται να απολαμβάνει με «σαδιστική απόλαυση» τα βασανιστήρια των οικογενειών καθυστερώντας την απελευθέρωση της δεύτερης ομάδαας ομήρων το Σάββατο. . Ο Μπεσοράι είπε ότι δάκρυσε αφού τελικά είδε τα πρόσωπα της ανιψιάς και του ανιψιού του σε μια κλήση Zoom το βράδυ του Σαββάτου. «Είναι πραγματικά χαρούμενοι που επέστρεψαν», είπε. «Η πρώτη εικόνα της Άλμα στην οθόνη ήταν τα λαμπερά, αστραφτερά της μάτια και το μεγάλο χαμόγελό της. Προφανώς έχει χάσει βάρος και φαίνεται πολύ, πολύ πιο αδύνατη, αλλά το όμορφο χαμόγελό της και τα αστραφτερά της μάτια ζέσταναν την καρδιά μου και άρχισα να κλαίω».

Και πρόσθεσε: «Ο Nόαμ ήταν πολύ ομιλητικός και ήθελε να το μοιραστεί. Μοιράστηκε μερικά προσωπικά πράγματα που περνούσε – ίσως το να μιλήσει για πρώτη φορά με κάποιον που τον αγαπά και τον νοιάζεται, θα τον βοηθήσει να θεραπευτεί».