ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου καταγράφηκε στην κάμερα - Εντυπωσιακές εικόνες (vid)

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου καταγράφηκε στην κάμερα - Εντυπωσιακές εικόνες (vid)

Το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου - Το «μέγαμπεργκ» καταγράφηκε σε κάμερα - Εντυπωσιακές εικόνες

Ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα του κόσμου παρασύρεται πέρα από τα ύδατα της Ανταρκτικής, αναφέρουν νεότερες πληροφορίες του Reuters και του Associated Press.

Το παγόβουνο, γνωστό ως A23a, αποκόπηκε από τον παγετώνα Filchner της Ανταρκτικής το 1986. Όμως εν συνεχεία κόλλησε στον πυθμένα του ωκεανού και παρέμεινε για πολλά χρόνια στη Θάλασσα Weddell.

Δείτε σε βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail τα πρώτα απίστευτα πλάνα του μεγαλύτερου παγόβουνου του κόσμου καθώς συνεχίζει το ταξίδι του στον Νότιο Ωκεανό:

Ωστόσο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, τώρα παρασύρεται γρήγορα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, υποβοηθούμενο από ισχυρούς ανέμους και ρεύματα.

Το παγόβουνο είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης, με έκταση περίπου 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (1.500 τετραγωνικά μίλια).

Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Όλιβερ Μαρς από την Βρετανική Έρευνα της Ανταρκτικής, επομένως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την τροχιά του.

Ο Άντριου Φλέμινγκ, ειδικός τηλεπισκόπησης από το British Antarctic Survey, είπε στο BBC την Παρασκευή ότι το παγόβουνο παρασύρθηκε τον περασμένο χρόνο και τώρα φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητα.

«Ρώτησα μερικούς συναδέλφους για αυτό, αναρωτιόμουν αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού που θα μπορούσε να το προκαλέσει», είπε ο Φλέμινγκ στο BBC.

Ο Φλέμινγκ είπε ότι εντόπισε για πρώτη φορά κίνηση από το παγόβουνο το 2020 και κινείται κατά μήκος των ωκεάνιων ρευμάτων προς την υπο-ανταρκτική Νότια Γεωργία.

Είναι πιθανό το A23a να… προσγειωθεί στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής. Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά. Το Behemoth A23a θα μπορούσε να κόψει αυτή την πρόσβαση.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το A68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουόταν με τη Νότια Γεωργία, συντρίβοντας τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας και διακόπτοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια.

Πηγή: Guardian