ΚΟΣΜΟΣ

Ρίσι Σούνακ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ο ρόλος του Τζορτζ Όσμπορν

Ρίσι Σούνακ
Associated Press

Ο Ρίσι Σούνακ υφίσταται συντριβή στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε την πανδημία, ούτε το προσφυγικό ενώ δεν μπορεί να... μαζέψει ούτε τους υπουργούς του. 

Πέφτει στις δημοσκοπήσεις, διαφωνούν μαζί του οι Βρετανοί πολίτες και ο Ρίσι Σούνακ έχει κάθε λόγο πλέον να αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να χειριστεί κανένα θέμα, πόσω μάλλον τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μετά το διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει το ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, η κοινή γνώμη της Βρετανίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Ρίσι Σούνακ υφίσταται συντριβή στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε την πανδημία, ούτε το προσφυγικό ενώ δεν μπορεί να... μαζέψει ούτε τους υπουργούς του.

Η εφημερίδα Indepedent σε παλαιότερο δημοσίευμά της και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου 2023 με τον τίτλο «Ο Τζορτζ Όζμπορν αναβαθμίζει σημαντικά τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα Ελγίνεια» υποστήριζε ότι οι συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική πλευρά να προχωρά το θέμα. Μάλιστα, είχαμε φτάσει στο σημείο να τεθεί στο τραπέζι συμφωνία δανεισμού τους, θέτοντας μάλιστα στο τραπέζι τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς που θα μπορούσαν να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο στη θέση των Γλυπτών.

Άλλωστε, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, είχε αφήσει ήδη εδώ και καιρό να διαρρεύσουν στα βρετανικά μίντια λεπτομέρειες της συμφωνίας υποστηρίζοντας ότι είναι προς όφελος της Βρετανίας και του ίδιου του μουσείου να δείξουν καλή βούληση και να επωφεληθούν από κοινού αναφορικά με το ζήτημα της επανένωσης αφού, όπως επέμενε, θα επρόκειτο για μια συμφωνία win-win.

Πρόκειται, όπως λένε οι βρετανικές πηγές, για τις ίδιες ακριβώς λεπτομέρειες που συζητηθήκαν και κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Βρετανίας, κάτι που εκνεύρισε εμφανώς τον Σούνακ.

Τι λέει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός προασπιζόταν τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιστροφή των Γλυπτών, έδινε, από την πλευρά του, τις δικές του απαντήσεις κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες κλοπές πολύτιμων θησαυρών από το Βρετανικό Μουσείο «καταρρίπτει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ασφαλέστερα εκεί παρά στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και ο ίδιος προσωπικά- εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά τεσσεράμισι χρόνια τώρα και έχει πετύχει μία σειρά πολύ θετικών εξελίξεων στο εθνικό ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, της διεκδίκησης και της οριστικής επανένωσής τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» για να καταλήξει πως «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση την οποία το Υπουργείο μαζί με την κυβέρνηση παρακολουθούν στενά».