ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Δηλητηρίασαν τη σύζυγο του αρχηγού κατασκοπείας Μπουντάνοφ - Οι 10 απόπειρες εναντίον του

O Mπουντάνοφ
O Mπουντάνοφ
AP

Η σύζυγος του αρχηγού κατασκοπείας της Ουκρανίας έπεσε θύμα δηλητηρίασης με «βαρέα μέταλλα», μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης

Η σύζυγος του αρχηγού κατασκοπείας της Ουκρανίας, υποστράτηγου Kιρίλο Μπουντάνοφ, Μαριάννα Μπουντάνοβα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία για «παρατεταμένη χρονική περίοδο», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Babel, επικαλούμενος αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δύο άλλα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αργότερα παρόμοιες πληροφορίες, βασιζόμενα σε δικές τους πηγές. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις αναφορές. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda της Ουκρανίας ανέφερε ότι πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν επίσης δηλητηριαστεί. Ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι ο στρατηγός Μπουντάνοφ μπορεί να ήταν επίσης στόχος.

Ο στρατηγός, ο οποίος ηγείται της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών (DIU) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, έχει παίξει βασικό ρόλο στον σχεδιασμό και μερικές φορές στην εκτέλεση μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων, μετά την ευρεία εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Babel, ο οποίος την Τρίτη ήταν ο πρώτος που ανέφερε την υποτιθέμενη δηλητηρίαση, επικαλέστηκε μια από τις πηγές του στην ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών ότι η κυρία Μπουντάνοβα ολοκληρώνει τώρα μια πορεία θεραπείας και παρακολουθείται από γιατρούς.

Ο ανώνυμος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ουσίες με τις οποίες είχε δηλητηριαστεί η κυρία Μπουντάνοβα «δεν χρησιμοποιούνται με κανέναν τρόπο στην καθημερινή ζωή ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ο αξιωματούχος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda επικαλέστηκε αργότερα δικές του πηγές ότι η δηλητηρίαση της κυρίας Μπουντάνοβα επιβεβαιώθηκε μετά από εξετάσεις.

Ο ιστότοπος πρόσθεσε ότι πιθανότατα της είχαν δώσει δηλητηριασμένη τροφή, αλλά τώρα «αισθανόταν καλύτερα» μετά την ολοκλήρωση μιας αρχικής θεραπείας. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian επικαλούμενο πηγές του μετέδωσε οτι η κυρία Μπουντάνοβα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Ουκρανία και όχι στο εξωτερικό.

Η κυρία Μπουντάνοβα- γεννημένη το 1993 στο Κίεβο - έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία. Αργότερα ασχολήθηκε με την πολιτική, δουλεύοντας ως σύμβουλος του δημάρχου του Κιέβου. Το 2022, είπε στο περιοδικό Elle ότι εργάστηκε επίσης ως εθελόντρια στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κιέβου την περίοδο 2015-17.

Τον Σεπτέμβριο, ο υποστράτηγος Μπουντάνοφ, ηλικίας 37 ετών, είπε στον ιστότοπο War Zone ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έμεναν στο γραφείο του «μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου» για λόγους ασφαλείας. «Είναι [η Μαριάννα] στην πραγματικότητα καθηγήτρια στην εθνική μας αστυνομική ακαδημία. Διδάσκει νομική ψυχολογία. Δεν είναι πρόβλημα για εκείνη όπως θα μπορούσε να ήταν για κάποιον άλλο»

Ο ανώτερος αξιωματούχος της DIU Αντρίι Γιούσοφ είπε στην Ukrainska Pravda νωρίτερα αυτό το έτος ότι υπήρξαν περισσότερες από 10 απόπειρες δολοφονίας κατά του στρατηγού Μπουντάνοφ