ΚΟΣΜΟΣ

Iσπανία: Καταναλωτές «ξεσπιτώνονται» για φθηνό ελαιόλαδο - Γεμίζουν τα σουπερ-μάρκετ της Πορτογαλίας

Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου
Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου
AP

Οι τιμές του ελαιολάδου εκτοξεύονται στην Ισπανία και οι πελάτες στρέφονται στα πορτογαλικά σούπερ μάρκετ

Ισπανοί πελάτες κοντά στα πορτογαλικά σύνορα αποφασίζουν να αγοράσουν το ελαιόλαδο τους εκτός Ισπανίας, του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο, λόγω της αυξημένης τιμής του. Οι καταναλωτές, ιδιαίτερα από τη Γαλικία και την Ανδαλουσία, αγοράζουν ελαιόλαδο σε σούπερ μάρκετ κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, σύμφωνα με άρθρο της El País.

Οι αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου κατά τη διάρκεια του έτους ήταν μεγάλες, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, πρόσφατο άρθρο της «El Mundo» ανέφερε μια μέση αύξηση της τιμής του παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 42% από τις αρχές του 2023.

Αν και η Πορτογαλία φέρεται να είχε συγκρίσιμες αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου, η διαφορά στην τιμή μπορεί να οφείλεται στην ξηρασία στην Ισπανία και στην παρουσία ΦΠΑ 5% στο ελαιόλαδο, σύμφωνα με την El Pais. Επιπλέον, το ελαιόλαδο περιλαμβάνεται στη λίστα των προϊόντων χωρίς ΦΠΑ στην Πορτογαλία. Η Ισπανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία, με την Πορτογαλία να είναι η τέταρτη.

Επίσημα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι η Ισπανία παρήγαγε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ελαιολάδου από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο την περίοδο συγκομιδής 2021-2022. Αντίθετα, τη σεζόν 2022-2023, η Ισπανία παρήγαγε λιγότερο από το 50% αυτού του ποσού. Αλλά με τους 664.000 τόνους της, η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην ΕΕ αυτή τη σεζόν, γεγονός που δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι Ισπανοί παραγωγοί στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.

Από την άλλη πλευρά, η Facua, μια ισπανική ένωση καταναλωτών, δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που υποστήριξε ότι μια σημαντική αύξηση της λιανικής τιμής του ελαιολάδου προκαλείται από κερδοσκοπία τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν 2,57 ευρώ από την αύξηση της τιμής στο ελαιόλαδο. Η Nίνα Καλβίνιο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας, υπερασπίστηκε τα ισπανικά σούπερ μάρκετ υποστηρίζοντας ότι «δεν γνώριζε» τις κερδοσκοπίες των τιμών από την πλευρά τους.

Η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Πορτογαλία αυξήθηκε στα 6,59 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο του 2023, με συνεχή ανοδική τάση από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας. Κόστιζε 4,62 ευρώ το λίτρο κατά μέσο όρο τον Αύγουστο του 2022. Εν τω μεταξύ, το φθηνότερο ευρέως διαθέσιμο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται στα 6,79 € ανά λίτρο στον ιστότοπο της οργάνωσης καταναλωτών στην Ισπανία.