ΚΟΣΜΟΣ

Ευθύμιος Λέκκας: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό, κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά»

Ευθύμιος Λέκκας: «Στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε μεγάλο σεισμό, κινδυνεύει η Αγιά Σοφιά»

Ανησυχία για την Αγιά Σοφιά σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού που περιμένουν εδώ και καιρό οι επιστήμονες

Ανησυχία προκαλούν τα θραύσματα που πέφτουν από τον ναό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη με τον φόβο μην υπάρξουν μεγαλύτερες καταστροφές σε περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ και εξέφρασε και ο ίδιος την ανησυχία του για έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, ο οποίος θα φέρει σοβαρές ζημιές στον ιστορικό ναό.

Η Αγιά Σοφιά έχει υποστεί πολλές καταστροφές κατά διαστήματα περίπου τα 1500 χρόνια που είναι χτισμένη, από τη φθορά του χρόνου αλλά και από τις έντονες καιρικές συνθήκες, όπως η αλλαγή της θερμοκρασίας, οι βροχοπτώσεις αλλά και οι άνεμοι που διαβρώνουν το κέλυφος της Αγιάς Σοφιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, υπάρχει ανησυχία για μεγάλο σεισμό, τον οποίον περιμένουν πολλοί επιστήμονες, στην Κωνσταντινούπολη και θα φέρει καταστροφές σύμφωνα με τις μελέτες στον ναό.

Μέχρι το 2022 ανέμεναν έναν σεισμό στην Πόλη μεγέθους 7 ρίχτερ. Από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη, οι τάσει συσσωρεύονται και αναμένεται σεισμική δόνηση ακόμα μεγαλύτερη.

Η Κωνσταντινούπολη είναι ο επόμενος σταθμός του Εγκέλαδου στην Τουρκία, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πλέον απαραίτητα, καθώς ο κίνδυνος αυξάνεται όσο πλησιάζει ο χρόνος για εκδήλωση μεγάλου σεισμού.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο υπάρχουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κατάρρευσης, αλλά αυτό σημαίνει ότι η Αγιά Σοφιά θα πρέπει να κλείσει για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην λαμβάνει έσοδα, και αυτό θα φέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως και να έχει απαιτείται άμεση δρομολόγηση στερέωσης και ενίσχυσης της Αγιάς Σοφιάς, όπου θα πρέπει να δοθούν και μεγάλοι οικονομικοί πόροι.