ΚΟΣΜΟΣ

Ντύθηκε στα λευκά η Βαυαρία - Μεγάλα προβλήματα στο αεροδρόμιο και τις συγκοινωνίες του Μονάχου

Ντύθηκε στα λευκά η Βαυαρία - Μεγάλα προβλήματα στο αεροδρόμιο και τις συγκοινωνίες του Μονάχου
Getty Images

Ανεστάλησαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Μονάχου ενώ πολλά ατυχήματα σημειώθηκαν στο οδικό δίκτυο της Βαυαρίας εξαιτίας ολισθηρού οδοστρώματος μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις της Παρασκευής 

Σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν τη νότια Γερμανία το βράδυ της Παρασκευής που συνεχίστηκαν και το Σάββατο, προκαλώντας μεγάλες διακοπές στο αεροδρόμιο του Μονάχου, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας.

Το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι ανεστάλησαν οι πτήσεις μέχρι το μεσημέρι.

Περίπου 320 από τις 760 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, με τα πληρώματα να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό έστω έναν αεροδιάδρομο.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε παρατεταμένες χιονοπτώσεις μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, για μεγάλο μέρος της Βαυαρίας, όπου το χιόνι αναμένεται να φτάσει τα 30-40 εκατοστά. «μεγάλη ποσότητα από χιόνι θα πέσει μέσα σε διάστημα 12 ωρών μέσα στη νύχτα του Σαββάτου». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου αναμένονται περαιτέρω καθυστερήσεις.

Getty Images

Χειρόφρενο σε λεωφορεία και τραμ

Παράλληλα από τις χιονοπτώσεις επηρεάστηκαν και οι δημόσιες συγκοινωνίες του Μονάχου, με τους πυροσβέστες να σπεύδουν να τοποθετήσουν αλυσίδες χιονιού στα οχήματα. Τα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ ακυρώθηκαν από το απογευμα της Παρασκευής και για το Σάββατο, με την κατάσταση στο οδικό δίκτυο να χειροτερεύει.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης μοιράστηκε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πυροσβέστες να τοποθετούν αλυσίδες χιονιού στο πυροσβεστικό όχημα «για να μπορέσουμε να έρθουμε σε εσάς με ασφάλεια».

Ο αθλητικογράφος Archie Rhind-Tutt ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στη Φινλανδία εξέφρασε την έκπληξή του για την ξαφνική βαρυχειμωνιά επιστρέφοντας στο Μόναχο, για να περιγράψει τον αγώνα της Μπάγερν Μονάχου με την ΦΚ. Ουνιόν Βερολίνου το μεσημέρι του Σαββάτου.

Παρόμοιος καιρός αναφέρθηκε και στις κοντινές πόλεις της Βαυαρίας όπως το Augsburg.

Ανοιχτά τα χιονοδρομικά

Το χιόνι της Παρασκευής ήρθε μετά από μία εβδομάδα προειδοποιήσεων για πρόωρη έλευση της βαρυχειμωνιάς και τσουχτερό κρύο σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Οι πίστες του σκι στο υψηλότερο βουνό της Γερμανίας, Zugspitse, στα σύνορα με την Αυστρία, στις Βαυαρικές Άλπεις, άνοιξαν την Παρασκευή, σε μία πρόωρη έναρξη της γερμανικής σεζόν σκι. Εκπρόσωπος του χιονοδρομικού είπε ότι το χιόνι των περίπου δύο μέτρων ήταν το πιο[ πυκνό για αρχή σεζόν, από το 2007.

Την Παρασκευή οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν δεκάδες τροχαία ατυχήματα εξαιτίας ολισθηρού οδοστρώματος στη νότια Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης μαζικής σύγκρουσης στα νοτιοδυτικά, με επτά τραυματίες, τέσσερις εκ των οποίων είναι σοβαρά.

Παράλληλα χιόνι έπεσε και στο Βερολίνο, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατέγραψε είτε ελαφριές χιονοπτώσεις είτε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.