ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Σημαντική συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

COP28: Σημαντική συμφωνία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
AP.

«Πράσινο φως» από 117 κράτη για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έως το 2030.

Περίπου 117 κυβερνήσεις δεσμεύθηκαν σήμερα (02/12) να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28).

Η συμφωνία ήταν μεταξύ μίας σειράς ανακοινώσεων της COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα –πηγή περίπου των 3/4 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου– και η οποία περιλάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

«Αυτό μπορεί και θα βοηθήσει τον κόσμο να απομακρυνθεί από τον αμείωτο άνθρακα», τόνισε ο Σουλτάν αλ – Τζαμπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής.

Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τονίζεται στη συμφωνία ότι ο τριπλασιασμός της ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έως το 2050 το αργότερο.

Υποστηρικτές ήταν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα Μπαρμπέιντος.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, καμία δεν υποστήριξε νωρίτερα τη συνολική δέσμευση, η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι υποστηρικτές επιθυμούν η υπόσχεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρούσες.

Σχετικές ειδήσεις