ΚΟΣΜΟΣ

Rizz: Η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με την Οξφόρδη -Τι σημαίνει και τι δείχνει για το 2023 που «φεύγει»

H λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης
H λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης
ΑΡ

Το «rizz» που διαδόθηκε στα social media από τη λεγόμενη «γενιά Ζ», ανακηρύχθηκε λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Είστε καλοί στο να συζητάτε ή να φλερτάρετε με πιθανούς συντρόφους; Αν ναι, μπορεί να έχεις ήδη κάνει «rizz» ακόμα κι αν δεν το ξέρατε. Η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι μία «διαδικτυακή αργκό» που παραπέμπει στη ρομαντική γοητεία ή τη γοητεία εν γένει και χρησιμοποιείται κυρίως από νέους.

Ήταν μία από τις οκτώ λέξεις που περιελήφθησαν σε μια σύντομη λίστα, όλες επιλεγμένες για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023. Ο κατάλογος περιορίστηκε σε μια δημόσια ψηφοφορία, πριν οι λεξικογράφοι της Οξφόρδης πάρουν την τελική απόφαση

Τι είναι το rizz και ποιος το έχει;

Η λέξη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα για εσάς αν δεν ανήκετε στη λεγόμενη «Generation Z». Αλλά χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του hashtag «rizz» στο TikTok. Σύμφωνα με το Oxford University Press [OUP], το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary [OED], ορίζεται ως το στυλ, η γοητεία ή η ελκυστικότητα και η ικανότητα να προσελκύει κανείς έναν ρομαντικό ή σεξουαλικό σύντροφο.

Ο όρος θεωρείται ότι είναι μια συντομευμένη μορφή της λέξης «χάρισμα». Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε φράσεις όπως «rizz up», που σημαίνει προσέλκυση, αποπλάνηση ή συνομιλία με κάποιον. Είναι ουσιαστικά μια νεότερη εκδοχή του «παιχνιδιού», που ορίζεται ως ικανότητα, ανδρεία και ικανότητα να προσελκύει κανείς άλλους σεξουαλικά χρησιμοποιώντας τη γοητεία του.

Άλλες λέξεις που μπήκαν στον κατάλογο των φιναλίστ ήταν το «Swiftie», δηλαδή θαυμαστής της Τέιλορ Σουίφτ, το «beige flag», δηλαδή κάτι που δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά σου τραβά την προσοχή για ένα λεπτό όταν το παρατηρήσεις και μετά απλώς συνεχίζεις, και το «situationship», δηλαδή μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση, που δεν είναι δεσμευτική.

Ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl, είπε ότι ενώ η «λειτουργία goblin» είχε απήχηση σε πολλούς ανθρώπους μετά την πανδημία, «είναι ενδιαφέρον να βλέπουμε μια αντίθετη λέξη όπως το rizz να έρχεται στο προσκήνιο» Είπε ότι η λέξη πιθανώς να μιλά για «μια κυρίαρχη διάθεση του 2023, όπου περισσότεροι από εμάς ανοιγόμαστε μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και βρίσκουμε εμπιστοσύνη στο ποιοι είμαστε».

Η αύξηση της χρήσης της λέξης rizz απέδειξε ότι λέξεις και φράσεις που προέρχονται από την κουλτούρα του Διαδικτύου «γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής δημοτικής γλώσσας» πρόσθεσε. Η σύντομη λίστα των οκτώ λέξεων επιλέχθηκε από τους ειδικούς γλωσσολόγους του Oxford University Press.

Ο εν λόγω κατάλογος στη συνέχεια τέθηκε σε δημόσια ψηφοφορία στο τέλος Νοεμβρίου, μειώνοντας το πεδίο σε τέσσερις φιναλίστ, προτού οι ειδικοί κάνουν την τελική επιλογή. Τον Νοέμβριο, οι δημιουργοί του λεξικού Collins αποκάλυψαν τη λέξη του 2023 ως «τεχνητή νοημοσύνη».