ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος σεισμός που περίμεναν στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Δεν ήταν αυτός ο μεγάλος σεισμός που περίμεναν στην Κωνσταντινούπολη

«Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα» προειδοποιούν οι ειδικοί σε θέματα σεισμών στην Τουρκία. 

Δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς η εβδομάδα στην Τουρκία. Ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ «ξύπνησε» την Κωνσταντινούπολη και ανησύχησε τους κατοίκους της, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά σενάρια για μια μεγάλη σεισμική δόνηση στην Πόλη.

«Στον σεισμό που σημειώθηκε με μέγεθος 5,1 βαθμών στα ανοικτά των ακτών του Γκεμλίκ στη θάλασσα του Μαρμαρά και έγινε αισθητός στις γειτονικές επαρχίες, όλες οι ομάδες των αρμόδιων φορέων μας, ιδίως η AFAD, στάλθηκαν στην περιοχή για επιτόπιες έρευνες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά και πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό περαστικά. Είθε ο Θεός να προστατεύει τη χώρα και το έθνος μας από καταστροφές».

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, γνωστός για τις συνεχείς προειδοποιήσεις του για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, δεν ήταν τόσο καθησυχαστικός: «Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του ειδικού σε θέματα σεισμών Σουκρού Ερσόι, ο οποίος μιλώντας στο CNN TURK άφησε να εννοειθεί ότι ο σεισμός αυτός δεν ήταν ο αναμενόμενος μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης. «Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι» είπε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το πρωί της Δευτέρας 4/12 στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Μαρμαρά, στα ανοικτά της Προύσας. Το εστιακό νάθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 09:42 με εστιασκό βάθος τα 8.98 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά μετά τον σεισμό σημειώθηκε ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών.