ΚΟΣΜΟΣ

Επελαύνουν οι ισραηλινές δυνάμεις και στη νότια Γάζα - Σφοδρές μάχες με τη Χαμάς

Επελαύνουν οι ισραηλινές δυνάμεις και στη νότια Γάζα - Σφοδρές μάχες με τη Χαμάς

Μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας για την ανταλλαγή των ομήρων, οι εχθροπραξίες στην πολύπαθη Γάζα ξεκινήσαν ξανά, με τον ισραηλινό στρατό να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και στη νότια Γάζα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια Γάζα, με τους βομβαρδισμούς να φτάνουν μέχρι και τη Ράφα.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι επιχειρήσεις θα συνεχίζονταν αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας για την ανταλλαγή ομήρων.

Οι 4 στους 5 Παλαιστίνιοι της περιοχής είναι εκτοπισμένοι αυτή τη στιγμή, ενώ το χθεσινό βράδυ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε πάνω από 200 στόχους της Χαμάς. Από την έναρξη του πολέμου, έχουν χτυπηθεί 10.000 στόχους μόνο από την αεροπορία.

Δείτε στο βίντεο τον χάρτη με τις ισραηλινές επιχειρήσεις:

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της Χαμάς στη Γάζα ισοπεδώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό.

Daily Mail: Καταγγελίες για βιασμούς από τη Χαμάς - Σοκαριστικές μαρτυρίες

Νέες αποκαλύψεις για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail ερευνητές του Τελ Αβίβ, οι οποίοι μελετούν τις συνέπειες των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου βρήκαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία άνδρες και γυναίκες έπεσαν θύματα βίασμου από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, όπως ισχυρίζονται ακτιβιστές.

Η Yael Sherer, εκπρόσωπος της ισραηλινής ομάδας υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Survivors of Sexual Violence» ανεφερε ότι υπάρχουν στοιχεία και μαρτυρίες για σεξουαλική βία στη διάρκεια επιθέσεων της Χαμάς.

«Υπήρξε σεξουαλική βία και βιασμός σε αυτές τις κοινότητες στο νότιο Ισραήλ… έχουμε λίγους επιζώντες -όχι πολλούς- και από τα δύο φύλα. Δεν συνέβη μόνο σε γυναίκες, συνέβη και σε άνδρες», δήλωσε στο BBC Radio 4.

«Εκτός του ότι βρήκαμε πτώματα ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, πολλά από αυτα ήταν ακρωτηριασμένα… οι τρομοκράτες φρόντισαν να ντροπιάσουν και να ατιμάσουν αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται ότι η ισραηλινή αστυνομία έχει συλλέξει χιλιάδες καταθέσεις, φωτογραφίες και βίντεο, το περιεχόμενο των οποίων είναι τόσο σκληρό κυρίως για τις μητέρες που βλέπουν τα κορίτσια τους «με σπασμένη λεκάνη έχοντας υποστεί βασανιστήρια και βιασμούς», διενεργώντας τη μεγαλύτερη έρυνα για σεξουαλική βία στη χώρα.

«Είναι σαφές πλέον ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα ήταν μέρος του σχεδιασμού της Χαμάς και σκοπός τους ήταν να τρομοκρατήσουν και να ταπεινώσουν τους ανθρώπους», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα πάντα με την Daily Mail.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Ο Yoni Saadon, 39 ετών, ο οποίος επέζησε από την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Nova καθώς έμεινε κρυμμένος κάτω από πτώματα, έδωσε μια συγκλονιστική περιγραφή της σεξουαλικής βίας, που είδε να ασκείται κατά των γυναικών. Μια τρομακτική εικόνα που περιέγραψε ήταν η στιγμή που το κεφάλι μιας γυναίκας στο δρόμο, αφού αρνήθηκε να να βγάλει τα ρούχα της.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρόσωπό της. Κάθε βράδυ ξυπνάω και της ζητώ συγγνώμη, λέγοντας ”λυπάμαι”».«’Είδα αυτή την όμορφη γυναίκα με το πρόσωπο ενός αγγέλου και οκτώ ή δέκα από τους μαχητές να τη χτυπούν και να τη βιάζουν» περιγράφει.

«Η γυναίκα ούρλιαζε “σταματήστε”, και παρακαλούσε τους τρομοκράτες να τη σκοτώσουν για να τη βγάλουν από τη δυστυχία της», λέει ο ίδιος στη συνέχεια. «Όταν τελείωσαν γελούσαν και ο τελευταίος την πυροβόλησε στο κεφάλι», είπε.

Ο ίδιος έγινε μάρτυρας ακόμα μίας κτηνωδίας, με θύμα άλλη γυναίκα. «Εκείνη αντιστεκόταν, δεν τους επέτρεπε να τη γδύσουν», λέει. «Την έριξαν στο έδαφος και ένας από τους τρομοκράτες πήρε ένα φτυάρι και την αποκεφάλισε».