ΚΟΣΜΟΣ

Νέα συμφωνία από τη Βρετανία για να στέλνει τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα

Νέα συμφωνία από τη Βρετανία για να στέλνει τους παράτυπους μετανάστες στη Ρουάντα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Κλέβερλι έφτασε στη Ρουάντα για να υπογράψει νέα συμφωνία για τη μεταφορά εκεί παράτυπων μεταναστών. 

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι έφτασε σήμερα στη Ρουάντα για να υπογράψει νέα συμφωνία με τη χώρα προκειμένου να στέλνονται εκεί οι αιτούντες άσυλο από τη Βρετανία, αφού το βρετανικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε παράνομο το πρώτο σχέδιο απέλασης που είχε καταρτίσει το Λονδίνο.

Το σχέδιο Ρουάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση της μετανάστευσης και παρακολουθείται στενά από άλλες χώρες που εξετάζουν να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα.

Με βάση το σχέδιο αυτό, η Βρετανία θα στέλνει στη Ρουάντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν παράνομα στη χώρα, με στόχο να αποτρέψει τους μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια.

Σε αντάλλαγμα η Ρουάντα έχει λάβει ήδη 140 εκατ. λίρες (163 εκατ. ευρώ), με την υπόσχεση να της δοθούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η στέγαση και η φροντίδα των απελαθέντων.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας έκρινε τον Νοέμβριο ότι η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Κιγκάλι παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Εξάλλου το Δικαστήριο εκτίμησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι παράνομο, διότι υπάρχει κίνδυνος να μην εξεταστούν σωστά οι αιτήσεις για παροχή ασύλου των μεταναστών στη Ρουάντα ή να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους όπου ενδέχεται να γίνουν στόχος διώξεων.

Μετά την απόφαση αυτή, η Βρετανία επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τη Ρουάντα προκειμένου να περιλαμβάνει έναν δεσμευτικό όρο που θα απαγορεύει στο Κιγκάλι να απελαύνει τους αιτούντες άσυλο που στέλνονται εκεί.

Ο Κλέβερλι, που έφτασε σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρουαντέζο υπουργό Εξωτερικών Βίνσεντ Μπιρούτα, για να υπογράψουν τη συμφωνία.

«Η Ρουάντα ανησυχεί βαθιά για τα δικαιώματα των προσφύγων και ανυπομονώ να συναντηθώ με τους εταίρους μου για να υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία και να συζητήσουμε περαιτέρω πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.

Πίεση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να περιορίσει τη μετανάστευση στη Βρετανία και να σταματήσει την εισροή αιτούντων άσυλο μέσω της Μάγχης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας Ρόμπερτ Τζένρικ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει, διότι όσοι φτάνουν στις ακτές της με πλοιάρια ουσιαστικά εισβάλουν στη χώρα.

«Ο νόμος λέει ότι δεν μπορείς να εισέλθεις στη χώρα παράνομα. Αν εσείς ή εγώ διασχίσουμε ένα διεθνές σύνορο, κυριολεκτικά εισβάλουμε σε μια άλλη χώρα, θα αναμέναμε να μας αντιμετωπίσουν σοβαρά», σχολίασε μιλώντας στο Sky News.

Η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών που φτάνουν στη Βρετανία εισέρχονται στη χώρα μέσω νόμιμων οδών, όμως η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα μειώσει και αυτόν τον αριθμό, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό που θα πρέπει να κερδίζουν οι μετανάστες.

Βρετανοί υπουργοί αναμένεται εξάλλου να δημοσιεύσουν σύντομα νέα νομοθεσία με την οποία η Ρουάντα θα κηρύσσεται ασφαλής χώρα, με στόχο να σταματήσουν οι νομικές προσφυγές κατά των σχεδιαζόμενων πτήσεων απέλασης αιτούντων άσυλο.

Το «Σταματήστε τα πλοιάρια» είναι ένας από τους πέντε στόχος που έχει θέσει ο Σούνακ για την κυβέρνησή του πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2024.

Φέτος σχεδόν 29.000 άνθρωποι έφτασαν στις νότιες ακτές της Βρετανίας παράνομα, μετά το ρεκόρ των 45.755 μεταναστών που καταγράφηκε το 2022.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ