ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μενέντεζ: Από ληστεία προέρχονται οι ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν στο σπίτι του γερουσιαστή

Menendez
Photo: AP

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ αρνείται ότι έχει δωροδοκηθεί από επιχειρηματίες

Άμεση σχέση με έναν επιχειρηματία από το Νιου Τζέρσεϊ που κατηγορείται τώρα για δωροδοκία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν τέσσερις ράβδοι χρυσού που βρέθηκαν κατά την έρευνα του FBI στο σπίτι του, όπως προκύπτει από τα αρχεία του εισαγγελέα της κομητείας Μπέργκεν από μια υπόθεση ληστείας του 2013.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, o επιχειρηματίας, Fred Daibes, ανέφερε στην αστυνομία ότι έπεσε θύμα ένοπλης ληστείας το 2013 και ζήτησε από την αστυνομία να ανακτήσει τις ράβδους χρυσού που του είχαν κλαπεί. Ο Daibes ανέφερε ότι κλάπηκαν 500.000 δολάρια σε μετρητά και 22 ράβδοι χρυσού, στο Edgewater του New Jersey, όπως δείχνουν τα αρχεία της αστυνομίας. Η αστυνομία συνέλαβε αργότερα τέσσερα άτομα με τα κλοπιμαία.

Για να πάρει πίσω την περιουσία του, ο Daibes υπέγραψε "έντυπα αποδέσμευσης περιουσίας" που πιστοποιούσαν ότι οι ράβδοι χρυσού του ανήκαν, όπως δείχνουν τα αρχεία.

«Κάθε ράβδος χρυσού έχει τον δικό της σειριακό αριθμό», είπε ο Daibes στους ερευνητές σε μια απομαγνητοφώνηση του 2013 που έκαναν οι εισαγγελείς και η αστυνομία, οι οποίοι ανέκτησαν -και επέστρεψαν στον Daibes- τα κλεμμένα τιμαλφή. «Είναι όλες σφραγισμένες... δεν θα δείτε ποτέ δύο με την ίδια σφραγίδα».

Μια δεκαετία αργότερα, αναφέρεται, το FBI βρήκε τέσσερις ράβδους χρυσού με μοναδικούς σειριακούς αριθμούς στο σπίτι του Μενέντεζ και της συζύγου του, Ναντίν, στο Κλίφτον του Νιου Τζέρσεϊ.

Στο κατηγορητήριο για δωροδοκία εναντίον του Μενέντεζ και του Ντάιμπες φέτος, οι εισαγγελείς συμπεριέλαβαν φωτογραφίες μερικών από τις υποτιθέμενες δωροδοκίες που βρέθηκαν στο σπίτι του Μενέντεζ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ράβδων χρυσού. Οι σειριακοί αριθμοί των τεσσάρων ράβδων χρυσού στο κατηγορητήριο δωροδοκίας φαίνεται να ταιριάζουν ακριβώς με τέσσερις από τις ράβδους χρυσού που ο Daibes πιστοποίησε ότι είχαν κλαπεί και του επιστράφηκαν στην υπόθεση ληστείας του 2013.

Ο Μενέντεζ έχει αρνηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία, παρόλο που οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι εξετάσεις δείχνουν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του Daibes βρίσκονται σε κάποια από τα μετρητά δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που βρέθηκαν στο σπίτι του Μενέντεζ.

«Εδώ και 30 χρόνια, έχω αποσύρει χιλιάδες μετρητά από τον προσωπικό μου αποταμιευτικό λογαριασμό, τα οποία κρατούσα για επείγοντα περιστατικά και λόγω του ιστορικού της οικογένειάς μου που αντιμετώπιζε κατασχέσεις στην Κούβα», δήλωσε ο Μενέντεζ.