ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονήθηκε φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός σε προάστιο της Μόσχας - Η Ρωσία «δείχνει» τo Kίεβο

Δολοφονήθηκε φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός σε προάστιο της Μόσχας - Η Ρωσία «δείχνει» τo Kίεβο

Ο φιλορώσος πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Ίλια Κίβα δολοφονήθηκε με πυροβολισμούς σε προάστιο της Μόσχας

Ένας Ουκρανός πρώην βουλευτής που θεωρείται από το Κίεβο ως προδότης πυροβολήθηκε σε ένα πάρκο στα προάστια της Μόσχας, σε επίθεση που αποδόθηκε στην υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU.

Ο φιλορώσος Ίλια Κίβα ήταν μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά κατέφυγε στη Ρωσία έναν μήνα πριν από την έναρξη του πολέμου και επέκρινε συχνά τις ουκρανικές αρχές διαδικτυακά και σε εκπομπές ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.

Ρώσοι ερευνητές ανέφεραν οτι ο Κίβα πυροβολήθηκε, προσθέτοντας ότι το σώμα του ανακαλύφθηκε σε ένα πάρκο στο ακριβό προάστιο Odintsovo της Μόσχας. «Ένας άγνωστος πυροβόλησε το θύμα από άγνωστο όπλο. Ο άνδρας πέθανε επί τόπου από τα τραύματά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας.

Μια ουκρανική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο Reuters ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία. Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν επίσης πηγές τους ότι η SBU δολοφόνησε τον 46χρονο πρώην πολιτικό.

Σε ένα σχόλιο στην εθνική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας Andriy Yusov άφησε να εννοηθεί τη συμμετοχή της χώρας στη δολοφονία: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Κίβα τελείωσε. Μια τέτοια μοίρα θα έχουν και άλλοι προδότες της Ουκρανίας, καθώς και τους κολλητούς του καθεστώτος Πούτιν».

Αποκάλεσε τον Kίβα «ένα από τους μεγαλύτερους προδότες και συνεργάτες» και είπε ότι ο θάνατός του ήταν «δικαιοσύνη». Ο Kίβα στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις πέρυσι από το Ηνωμένο Βασίλειο για «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας», είχε καταδικαστεί ερήμην από ουκρανικό δικαστήριο σε 14 χρόνια φυλάκιση για κατηγορίες όπως προδοσία και υποκίνηση σε βία.

Η δολοφονία υποδηλώνει ότι το Κίεβο συνεχίζει να έχει δεσμούς βαθιά μέσα στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για τη δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης ενός υπερεθνικιστή Ρώσου ιδεολόγου, και τον θάνατο του Βλάντλεν Τατάρσκι, ενός εξέχοντος Ρώσου στρατιωτικού blogger που σκοτώθηκε μετά από έκρηξη σε καφέ στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Σε μια ξεχωριστή επίθεση την Τετάρτη, ένας υποστηριζόμενος από τη Ρωσία πολιτικός στις κατεχόμενες περιοχές του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας σκοτώθηκε σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Ο Όλεγκ Ποπόφ, ο οποίος υπηρέτησε ως βουλευτής στο περιφερειακό κοινοβούλιο του Λουχάνσκ που ήταν υπέρ της Μόσχας, σκοτώθηκε μετά την «έκρηξη άγνωστης συσκευής σε αυτοκίνητο», δήλωσε η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Ουκρανία δεν σχολίασε αμέσως τον αναφερόμενο θάνατο του Ποπόφ. Αρκετοί αξιωματούχοι που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτωθεί μετά την έναρξη του πολέμου.